Низка заводів, що належала російському бізнесменові, тепер націоналізована Україною

Олігарх Олег Дерипаска втратив кілька підприємств, що знаходились на території України. Підставою стало рішення Вищого антикорупційного суду. Позовником було Міністерство юстиції.

Пресслужба СБУ повідомила, що ряд підприємств, які були власністю Дерипаски, тепер націоналізовано.

Йдеться про такі підприємства та компанії:

  • Миколаївський глиноземний завод;
  • ТОВ “Глухівський карʼєр кварцитів”;
  • ПРАТ “Хустський карʼєр”;
  • ПРАТ “Жежелівський карʼєр”.

Їх вартість сягає 10 млрд гривень.

Хто такий Дерипаска

Олег Дерипаска – 55-річний російський олігарх. У 2008 році офіційно вважався найбагатшою людиною РФ, а у світовому рейтингу мільярдерів за версією Forbs посідав 9 місце. В 2017 році він отримав громадянство Кіпру, але вже у квітні 2022 року потрапив у санкційні списки ЄС і втратив набуте громадянство.

Серед осіб, яких додали до санкцій, Дерипаска опинився через те, що входив в найближче оточення військово-політичної еліти РФ. Проте, навіть війна не завадила олігарху керувати вищезазначеними підприємствами на території України через підконтрольні комерційні структури.

Олег Дерипаска різними шляхами приховував причетність до активів всередині України, проте СБУ змогла викрити побудовану схему. Націоналізацію провело Головне управління контррозвідувального забезпечення обʼєктів критичної інфраструктури та протидії фінансового тероризму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *