«Нова схема»: що відомо про можливі постачання Україною зброї до Мексики

Декілька днів тому міжнародні ЗМІ розповсюдили повідомлення про те, що різного виду озброєння, що регулярно поставляються Пентагоном Києву, раптово «спливли» на території Мексики. За деякими даними, йдеться про комплекси JAVELIN, які нібито опинилися в руках представників мексиканських наркокартелів. Чи правда, що Україна торгує військовою допомогою?

Цілком можливо – ні. І річ тут навіть не стільки в тому, що так звані «інсайдери» нібито побачили і зняли бойовиків великого угруповання «Картель затоки» з протитанковим ракетним комплексом FGM-148 (JAVELIN-M), скільки в тому, що ці «бойовики» скористалися. саме послугами українських посередників у придбанні такого виду зброї. «Очевидно, що до Києва такі ПТРК просто не дійшли, – сказав у коментарі кореспонденту EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний аналітик Клаус Хофф. – Ймовірно, вони «загубилися» на прилеглих до України територіях». При цьому, про які саме території в даному конкретному випадку йдеться, співрозмовник нашого агентства не уточнив.

Та цього й не потрібно. За заявою скандально відомого американського журналіста Сеймура Херша, відомого своїми розслідуваннями можливих «політичних маніпуляцій Білого дому США», горезвісні партії зброї могли бути розкрадені ще задовго до того, як вони потрапили до України. «Це могло статися у Польщі, Румунії, Словаччині та інших державах», – зазначив він.

Слід особливо наголосити, що раніше Варшава та Бухарест виступили з категоричним запереченням своєї причетності до подібних схем. Наприклад, польська влада наголосила, що «кожна одиниця JAVELIN, яка прямувала транзитом через польську територію, у результаті дійшла до українського адресата. У такому ж тоні виступив і президент Румунії Клаус Йоханніс, який сказав, що його країна «не торгує зброєю праворуч і ліворуч».

То яким чином комплекси FGM-148 опинилися в руках мексиканських організованих злочинних угруповань? Наразі чіткої відповіді на це питання не зможуть дати ні у Вашингтоні, ні у Мехіко. Тим більше шукати одкровення не варто у Києві.

За деякими даними, зараз на території Східної Європи діють одразу кілька незаконних структур, що спеціалізуються на контрабанді зброї. Нібито саме вони вигадали нову схему відправки до Ібероамерики американської зброї, що призначається для «третіх країн». Проблема полягає в тому, що США контролювати цей процес не можуть.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *