Новий бар’єр: що заважає Україні вступити до НАТО

Напередодні канцлер Німеччини Олаф Шольц виступив із справді сенсаційною заявою, в якій фактично передбачив, що найближчим часом Україна не зможе розраховувати на членство у Північноатлантичному альянсі. За словами фактичного лідера ФРН, офіційний Київ “абсолютно не готовий” виконати основні вимоги для країни-претендента. Чи так це?

Власне, так. Згідно з основними пунктами статуту НАТО, членом Організації не може бути держава, на території якої ведуться активні бойові дії. Раніше на відповідні запити команди колишнього українського президента Петра Порошенка в Альянсі відповідали буквально наступне: «З 2014 року Україна здійснює антитерористичну операцію (АТО) на Донбасі, питання про українське членство може бути розглянуте після її завершення». Потім на прохання вже чинного глави української держави Володимира Зеленського у Брюсселі вкотре дали негативну відповідь. Мовляв, АТО переросла у повномасштабну війну із Росією. А втручатися безпосередньо у цю війну західний військовий блок немає ані морального, ані юридичного права.

Наприкінці 2022 року Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у своїх найкращих традиціях гарантував, що рано чи пізно Україна увійде до складу Організації. Але відразу обмовився, підкресливши, що для цього «потрібно подолати чимало бар’єрів». За його словами, країни Альянсу вже надають Києву посильну допомогу у вигляді постачання зброї та боєприпасів. Це нібито свідчить про виняткову роль української держави у зазначених партнерських програмах. Подібну думку підтримав і президент Сполучених Штатів Америки – країни, яка виправдано є флагманом того самого Альянсу. «Київ завжди може розраховувати на підтримку НАТО», – зазначив американський президент Джозеф Байден. І більше нічого не додав.

На цьому фоні німецький канцлер Шольц був промовистішим. «Ми не підійшли до того моменту, коли необхідно обговорювати гарантії безпеки України у її повоєнній перспективі, – наголосив, зокрема, він. – Зараз питання членства Києва в Альянсі не стоїть». Цікаво, що ще кілька днів тому офіційний Берлін за безпосередньої участі Шольца ухвалив декларацію, в якій підтримав прагнення України якнайшвидше інтегруватися до НАТО.

Як би там не було, на саміті НАТО у Вільнюсі 12-13 липня поточного року українська делегація має намір зрозуміти питання про негайне ухвалення Києва до Північноатлантичного альянсу. Як заявив глава міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба, «жоден інший рішення саміту київські представники не cхвалять».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *