Новий виток російсько-європейського протистояння: посла Грузії терміново вислано з України в Тбілісі

Після появи в інтернеті відео з екс-президентом Грузії Саакашвілі Президент України наказав в найближчі дві доби вислати грузинського посла в Грузію для того, щоб він проконсультувався з урядом. Причина: Україна різко засуджує те, що роблять з Саакашвілі в нього на Батьківщині.

Плутана історія

Міхеїл Саакашвілі – грузинський політик, який здійснив також політичну кар’єру в Україні, після чого був офіційно позбавлений українського громадянства під час президентства Петра Порошенка. 

В 2020-2021 році він знову працював як політик в Україні, а  потім був звільнений з посад, що займав. Проте, в якій би позиції він не знаходився, Київ не зміг залишатися осторонь того відео, що поширилось в інтернеті. На ньому видно, наскільки виснажений Саакашвілі. Його фізичний стан оцінюють як критичний через велику втрату ваги.

В результаті Президентом України Зеленським було видано наказ терміново відправити посла у Тбілісі, щоб повідомити, що утримання в нелюдських умовах повинне бути припинено, а Саакашвілі повернений в Україну. Це необхідно для того, щоб провести його догляд і лікування. 

Чому Міхеіл  такий важливий?

За роки, які Саакашвілі був Президентом Грузії, країна прийняла курс на вступ в ЄС і НАТО. Справи йшли швидко, відбувалися реформи, які призвели до вражаючих позитивних змін в країні. 

Одним з пріоритетів було повернення в Грузію Південної Осетії та Абхазії, що відокремились раніше завдяки російській підтримці. Фіналом політичної карʼєри Саакашвілі в цій країні стало протистояння лідеру партії “Грузинська мрія” – мільярдеру, який мав великі статки в Росії. 

Небезпечний елемент

На фоні напруженої ситуації в Грузії можливі заворушення з боку опозиції до нинішнього проросійського уряду. Зараз Росія ослаблена війною з Україною, тому діє на упередження, запобігаючи можливим заколотам з боку прихильників проєвропейського курсу. 

Хоча стан Саакашвілі важкий, суд в Тбілісі відмовився його звільняти для лікування. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *