Новий виток: чи змінить Росія тактику після теракту в “Крокус-Сіті” 

Чи вдасться Росії “повісити” теракт в “Крокус-Сіті” на Україну? Чому криваві події в Москві 22 березня можна вважати штатною ситуацією? Через що росіяни не можуть побачити залежності дат терактів і виборів РФ? На ці та інші питання шукайте відповідь у статті.

Застали зненацька?

Рівно за тиждень до виборів Президента Росії чіткі попередження надходили від США. Американці застерігали, що збиратися в місцях масового перебування людей небезпечно, а також радили скасувати такі події, як концерти, спектаклі і т.п. 

І тут Путін зробив помилку: він прокоментував цю заяву на колегії ФСБ після виборів і сказав, що це – банальна спроба дестабілізації суспільства і відвертий шантаж та залякування. 

Але скоро до попереджень приєдналися і такі країни:

  • Чехія;
  • Швеція;
  • Південна Корея;
  • Канада;
  • Велика Британія;
  • Німеччина;
  • Латвія.

Більшість з них закликали громадян своїх країн не відвідувати місця перебування великої кількості людей, пояснюючи це “погіршенням ситуації з безпекою в РФ”.

Після цього ФСБ відзвітувало про успішно проведену операцію, що запобігла теракту організації ІДІЛ в синагозі. 

“Ніколи такого не було, і от знову”

Теракти в будь-якій країни, що з кимось воює – ситуація енциклопедична. Справа в тому, що система безпеки при цьому дуже ослаблена, бо йде велике відволікання фокусу через воєнні дії  і утворюються значні пробіли.

Але дворічна велика війна з Україною перетворилася в позиційний глухий кут, і офіційні підходи до майбутньої стратегії змінюються прямо зараз, чому ми і є свідками. Лише днями речник Президента РФ Пєєсков заявив, що це вже не СВО, а стандартна війна (за законом за таке визначення росіянам дають термін покарання). Хоч це розуміли вже давно, але тепер вище керівництво у Кремлі підтвердило: так, вам не здавалось. Тепер відповідальність як росіян, так і еліт всередині країни за будь-які дії буде зовсім іншою, за військовим – більш жорстким – підходом. Всі впевнені, що це – вступ до глобалізації подій. Очевидно, що саме трагедія в “Крокус-сіті” стане тією вибухівкою, яка матиме далекі політичні наслідки.

«Крокус-Сіті» — найбільший в Росії торгово-виставковий та діловий центр

«Крокус-Сіті» — найбільший в Росії торгово-виставковий та діловий центр

Хто винен?

Звичайно, Росія одразу була налаштована на те, щоб якомога сильніше викликати хвилю ненависті проти України. Офіційно відповідальність за теракт на себе взяла організація ІДІЛ. Вони повідомили, що це – помста Росії за всі східні війни: Чечню, Сирію, Афганістан. Але ситуацію це не виправило. Все-одно росіяни заявили, що терористи хотіли уникнути відповідальності, сховавшись в Україні, куди вони якось мусили потрапити через білорусько-український кордон, який особливо ретельно захищений через війну. Намагатися перейти його терористам – абсурдна ідея, але росіяни завжди вірять в подібні заяви.

Не стикується

В цій справі дуже багато нестикувань, про які почали розповідачи очевидці подій ще ввечері 22 березня. Але найбільше питань виникає ось з якого приводу: стрілянина в “Крокус Сіті Хол” почалася о 19-55 і тривала рівно 18 хвилин, після чого нападники втекли на білому Renault.

Проте спецназ прибув на місце події лише через годину о 21-06. При цьому найближчий відділ поліції розташований просто на території комплекса. Ще один – на відстані 3,5 км. Але перша заява відділку поліції про те, що вони підняті по тривозі, зʼявилася о 20-33. Зазвичай час від початку теракта до інформування спецслужб займає кілька хвилин. Варто нагадати, що “Крокус Сіті Хол” побудований в одному з елітних районів Москви поруч з МКАД, Волоколамським і Новоризьким шосе. Безпека і охорона тут завжди була на високому рівні.

Ще один дуже дивний факт полягає в тому, що машинам пожежної безпеки, за слів, очевидців, спочатку не дозволяли приступати до гасіння пожежі.

Штурм спецназівців почався лише о 21-30, тобто – через 1 годину і 17 хвилин після того, як терористи звідти поїхали.

Цар пообіцяв

Після теракту Президент Путін звернувся до народу з промовою, ключовими думками якої стали такі:

  • Вже введено додаткові антитерористичні заходи, отже, Президент вкотре спасе всіх від таких загроз, яку продемонстрували в “Крокус-Сіті”.
  • Всі, хто причетні до скоєння злочину, вже затримані. 
  • Росія згуртується в День жалоби 24 березня. 
  • Правозахисні і слідчі органи зʼясують всі деталі теракту. 
  • Терористи вбивали росіян цинічно, просто в обличчя, як колись чинили нацисти. 
  • Громадяни Росії повинні бути в одному строю, їх єдність нікому не зламати.

Отже, посилання до теми нацизму, з яким вже два роки “борються” в Україні, присутнє знову. Нацизм, який оточив РФ з усіх сторін і продовжує вбивати її громадян зсередини – лейтмотив основних дій Кремля для росіян, і, схоже, що цю лінію змінювати не збираються: дуже вже гарно вона працює.

Зрозуміти, за що росіян, які всіх звільняють і всім допомагають, можуть дійсно не любити сусіди, громадянам РФ не під силу, нажаль. Бо на думку їх очільника, це просто світ так зіпсувався, а вони мусять його виправляти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *