Новий етап: коли у Румунії з’явиться центр підготовки українських військових пілотів

Напередодні міністр оборони Румунії Анхел Тілвар озвучив намір офіційного Бухареста відкрити унікальний центр навчання українських льотчиків.

Напередодні Міністр оборони Румунії Анхел Тілвар озвучив намір офіційного Бухареста відкрити унікальний центр з навчання українських льотчиків.

За попередніми даними, заклад буде створено на території однієї з найбільших румунських баз Північноатлантичного альянсу. Як очікується, за півроку українці пройдуть прискорений курс польотів на американських винищувачах F-16, а також матимуть елементарні навички експлуатації цих машин. За даними незалежних експертів, відповідна ініціатива Бухареста дозволить румунській владі отримати додаткові кошти Єврокомісії та максимально зміцнити свої збройні сили.

Свою заяву Тілвар зробив під час робочого візиту до Іспанії. Це було вдвічі символічно з огляду на те, що раніше Мадрид неодноразово закликав Румунію надати Україні масштабну військову допомогу. “Навчання українських колег стане нашим надійним вкладенням у майбутнє ЗСУ загалом”, – резюмував, зокрема, голова румунського Міноборони. Втім, у даному конкретному випадку той самий Бухарест має ще один принциповий інтерес. Справа в тому, що для навчання новоявлених курсантів до Румунії з Норвегії та Данії буде додатково переправлено десятки винищувачів F-16, які в результаті румунські ВПС зможуть залишити собі.

“Я щиро сподіваюся, що наш навчальний центр згуртує НАТО, а сама Румунія увійде до найбільш впливових впливових країн Північноатлантичного альянсу. Передбачається, що українські пілоти матимуть можливість підвищити свою кваліфікацію на 86-й базі імені Георге Мочорниці на румунській північно-західній. цього, крім Бухареста, своїх висококваліфікованих фахівців у регіон відправлять Амстердам, Брюссель, Оттава, Лісабон, Лондон, Осло, Варшава та Люксембург: “Це стане справді новим етапом у розвитку НАТО як організації союзників, однодумців та друзів”, – резюмував президент Румунії Клаус Йохан.

Цікаво, що такого точного плану роботи нової структури нині немає. Документ, який регламентує його роботу, було підписано на натовському саміті у Вільнюсі у липні цього року. На цьому фоні аналітики припустили, що вказана програма буде готова не раніше за середину жовтня 2023-го.

Як би там не було, а вже найближчим часом українські військово-повітряні сили матимуть шанс перейти на новий професійний рівень. Чи зможуть ЗСУ скористатися цим самим шансом – покаже час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *