“Новий етап”: чи вступить Швеція до НАТО після переобрання Ердогана президентом Туреччини?

Учора, 30 травня, Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг під час неформальної зустрічі міністрів закордонних справ держав НАТО висловив сподівання на якнайшвидшу інтеграцію Стогкольма до структур західного військового блоку. За його словами, своєрідним каталізатором цього процесу “напевно стануть” підсумки президентських виборів у Туреччині. А чи стануть?

Схоже, відповідь це питання знає лише сам Столтенберг. “Я впевнений, у Швеції все вийде, і Туреччина “дасть добро” на присутність цієї скандинавської країни в наших лавах, – зазначив він. – Починається новий етап у роботі Альянсу”. Як стверджують незалежні аналітики, при цьому Генсек чомусь упустив з уваги той факт, що нинішнє засідання глав МЗС Альянсу, яке проходить у столиці Норвегії Осло, носить характер “товариської бесіди”, і будь-яку заяву, зроблену в його рамках, юридичного значення чи сенсу. не має.

Це чудово розуміють і в Анкарі. За словами переобраного на черговий термін президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, найближчим часом турецька держава “не переглядатиме свою зовнішню політику, включаючи позицію щодо потенційних членів НАТО”. В останньому контексті тут явно йдеться саме про Швецію. Раніше офіційна Анкара, яка засудила акт демонстративного спалення Корану у Стогкольмі, виступила проти будь-якої участі шведського королівства в Альянсі.

“Ймовірно, цієї позиції Туреччина дотримуватиметься і надалі, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE турецький експерт Акіф Ідіз. – Немає жодних передумов для того, щоб наша країна проголосувала за чергове розширення НАТО”. За словами Ідіза, не виключено, що протягом найближчих кількох місяців Анкара зміцнить свою стратегічну співпрацю з Росією. Мовляв, на цьому фоні говорити про будь-які переговори щодо вступу Швеції чи будь-якої іншої країни до Альянсу немає сенсу.

Про Україну, Грузію та Молдову в контексті їхнього членства в НАТО ні Столтенберг, ні Ердоган не згадали.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *