«Новий рівень»: чим відзначиться ухвалення рішення НАТО щодо України

У вівторок, 11 липня, під час саміту представників країн-членів Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі делегати ухвалили так зване «спеціальне рішення» щодо членства України в НАТО. Згідно з офіційною інформацією, документ не передбачає якнайшвидшої інтеграції Києва до структур західного військового блоку. Проте, за словами аналітиків, зазначений документ має історичне значення.

По суті, документ складається із трьох елементів, які регулюють шлях України до Альянсу. Перший елемент – перехід української армії на стандарти НАТО. «Києву необхідно позбутися радянської армійської доктрини та техніки, – сказав Генеральний секретар структури Єнс Столтенберг. – А для повного ухвалення ЗСУ натовських стандартів знадобиться час».

Водночас Україні знадобиться і в рамках другого пункту зазначеного документа. Йдеться про створення нової Ради «Україна – НАТО». За словами того ж Столтенберга, Рада стане форумом для консультацій та ухвалення рішень між Брюсселем та Києвом «на рівних». Мовляв, українські представники зможуть отримати унікальну можливість бути присутніми у залі засідань штаб-квартири Альянсу без необхідних для цього членських мандатів. «Це вже є великим кроком на шляху вступу України до відповідних структур, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Вільям Конноллі. – Цілком очевидно, що в найближчому майбутньому Київ отримає від НАТО додаткові преференції.

І, нарешті, по-третє, керівництво Блоку зобов’язалося анулювати План дій щодо членства України у структурі, фактично переводячи Київ на новий рівень взаємин із НАТО. «Ми дали зрозуміти міжнародній спільноті, що оголосимо про запрошення Україні приєднатися до Альянсу після того, як усі наші партнери досягнуть з цього приводу консенсусу», – сказав Столтенберг.

Слід зазначити, що раніше президент України Володимир Зеленський розкритикував будь-які дискусії щодо присутності Києва в Альянсі. «Ми ведемо боротьбу з агресором і потребуємо захисту Заходу, – сказав він. – Які ще можуть бути аргументи для ухвалення нас до НАТО?».

Водночас, делегати саміту у Вільнюсі практично одноголосно висловилися за надання Україні додаткової військової допомоги. Як і коли її буде реалізовано, на сьогоднішній день не уточнюється.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *