Новий союзник Києва в НАТО: Як і чим Фінляндія може допомогти Україні

1 березня 2023 року парламент Фінляндії (Едускунта Ріксдаген) абсолютною більшістю голосів схвалив вступ Гельсінкі до структур Північноатлантичного альянсу. За деякими даними, найближчим часом фінська держава стане активним учасником мирного врегулювання російсько-українського конфлікту.

Саме “конфлікту”, а не “війни”. Раніше представники офіційних структур Фінляндії найчастіше називали агресію РФ проти України “внутрішньою справою окремо взятих країн”. «Ми не втручаємося у справи Києва та Москви, але зобов’язуємось повністю сприяти українським біженцям», – зазначав глава фінської держави Саулі Ніїстіє. Тоді ж прем’єр-міністр цієї північноєвропейської країни Санна Марін наголосила, що в рамках можливої якнайшвидшої інтеграції Фінляндії до НАТО Гельсінкі зможе довести свою здатність запобігти ескалації напруженості в Європі. «Ми можемо допомогти Україні мирним шляхом, – сказала вона. – Цей процес стане реальністю за умови залучення нашої країни до роботи західного військового блоку».

Останнє твердження викликало у міжнародному політикумі неоднозначну реакцію. Зокрема, Туреччина та Угорщина піддали сумніву доцільність «ефекту фінської присутності в Альянсі». Але факт залишається фактом – у геополітичному контексті Фінляндія є для ЄС загалом і НАТО, зокрема, тим стратегічним інструментом, який цілком здатний вплинути на перебіг так званої «спецоперації» Росії на українській території.

«По-перше, Гельсінкі не виключає можливості постачання в Україну кількох десятків танків, самохідних артилерійських установок та боєприпасів до них. По-друге, фіни вже оголосили про намір зосередити власні збройні сили біля кордонів із Росією, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський експерт Олександр Мітц. – І, нарешті, по-третє, РФ і Фінляндія, будучи безпосередніми сусідами і мають досвід протистояння в Радянсько-фінській війні в 1939-1940 роках, напевно прийдуть до спільного знаменника в даному контексті».

Ба більше. За словами низки незалежних експертів, у разі вступу Фінляндської республіки до НАТО Гельсінкі активно домагатиметься інтеграції України до Європейського союзу та Північноатлантичного альянсу. «Кращого нового союзника Києву шукати не варто», – наголосив американський політичний оглядач Вільям Конноллі.

Чи це так насправді – покаже час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *