“Новий шанс”: чого очікувати від візиту Пенні Пріцкер до Києва

Сьогодні, 16 жовтня, до української столиці прибула спеціальний представник США з питань відновлення України Пенні Пріцкер. Незважаючи на те, що її поїздка має офіційний характер, порядок денний заходу не розголошується. У зв’язку з цим незалежні експерти припустили, що високопоставлена американська чиновниця має намір запропонувати Києву нову ініціативу Вашингтона у сфері економічної та політичної співпраці. Або новий шанс на реалізацію соціальних реформ – кому як більше подобається.

Кілька тижнів тому Пріцкер уже зустрічалася з українським президентом Володимиром Зеленським. Це сталося на полях пленарного засідання Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку. За деякими даними тоді Володимир Олександрович безпосередньо запросив американського спецпреда відвідати Україну і “особисто переконатися в тому, що Київ проводить політику максимального зближення із Заходом”. Прицкер, в свою чергу, пообіцяла главі української держави “сприяння з цілої низки питань”.

Яких саме – вона уточнювати не стала. І саме ця обставина стала приводом для роздумів сотень аналітиків у всьому світі. Що ж міс Пріцкер може запропонувати офіційному Києву?

Очевидно, перш за все вона надасть команді Зеленського консультативну підтримку. І це, до речі, важливо: з 2013 по 2017 роки вона обіймала посаду міністра торгівлі США. У 2009-му журнал Forbes включив її до списку найвпливовіших жінок світу, а в 2016-му озвучив ще й грошовий стан – $2,3 млрд. До думки Пріцкер прислухаються і в Білому домі та Конгресі. Передбачається, що свій звіт про нинішнє перебування у Києві вона надасть безпосередньо Держсекретарю США Ентоні Блінкену.

Далі більше. Як очікується, Пріцкер у рамках своїх повноважень розробить план додаткової фінансової допомоги Україні. Подібна допомога надходитиме через низку міжнародних фондів. “А ось це вже можна сміливо назвати черговим шансом для Києва – сказав у коментарі кореспонденту EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Вільям Конноллі. – Немає жодних сумнівів у тому, що українська влада скористається ним повною мірою”.

Навіть якщо вказаний шанс якимось дивним чином використаний не буде, вже сам факт приїзду Пріцкер до Києва свідчить про те, що Вашингтон, як і раніше, вважає Україну своїм партнером. І це важливо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *