Нові віяння: чого очікувати від відвідувань Блінкеном Києва

Напередодні Держсекретар США Ентоні Блінкен, який прибув до України з робочим візитом, зробив дві справді сенсаційні заяви. За його словами, вже найближчим часом Вашингтон надасть Києву черговий пакет безоплатної фінансової допомоги у розмірі 1 мільярда 3 доларів, а також реалізує план поставки для ЗСУ сучасної зброї. За словами голови американського Держдепу, це дозволить Україні зміцнити свій контрнаступ у районах Донбасу та Запоріжжя, а також на Харківському напрямі. Скептики ж припустили, що в даному конкретному випадку ініціатива Блінкена, зокрема і Сполучених Штатів Америки, загалом у контексті України “грандіозним успіхом” не увінчається.

Здавалося б, для скептицизму жодних передумов немає. Під час особистої зустрічі зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою Блінкен особисто гарантував, що зазначені кошти будуть надані у розпорядження армії України не пізніше середини жовтня поточного року. Більше того, в найближчому майбутньому американський Конгрес розгляне питання про передачу Києву партії літаків F-16. Але ось у чому річ: раніше президент США Джозеф Байден у своїх найкращих традиціях пропонував виділити Києву на військові потреби одразу $20 млрд., а для навчання українських солдатів та офіцерів використати найкращі бази Пентагону.

Втрутився той самий Конгрес, більшість у якому, як відомо, становлять представники Республіканської партії. У результаті сума виплат ЗСУ було зменшено в 20 разів, а ідею навчання військовослужбовців до розгляду у вищому законодавчому органі США прийнято так і не було.

І все ж таки зазначений візит глави американської дипломатії в українську столицю переоцінити складно. Насамперед тому, що сам факт прильоту Блінкена до Києва, який вважається потенційно небезпечною у військовому розумінні столицею європейської держави, говорить про продовження активної підтримки Вашингтоном команди чинного українського президента Володимира Зеленського. Більше того, у МЗС України з’явилася унікальна можливість узгодити дії Києва та Вашингтона напередодні засідання Генеральної асамблеї ООН наприкінці вересня. “Для України перебування Блінкена в Києві принесло, якщо так можна висловитися, нові віяння, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Вільям Конноллі. – Вашингтон продемонстрував своє схвалення контрнаступу, що проводиться ВСУ, і довів прихильність ідеї розширення контактів з Україною. виключено, що вже найближчим часом взаємини Києва та Вашингтона вступлять у чергову взаємовигідну фазу”.

Передбачається, що за результатами свого візиту до України глава Держдепу підготує доповідь особисто американському президенту Байдену. Які висновки Блінкен зробив із зустрічей із першими особами української держави стане відомо вже наступного тижня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *