Німеччина може змінити курс підтримки України

Сервіси, які відстежують суспільну думку громадян Німеччини, зазначають: за останні 50 днів кількість прибічників передачі сучасних танків Україні зросла на 5%. Дані надано дослідницькою групою Forschungsgruppe Wahlen. Що це означає для України?

Берлін міняє курс

З самого початку війни українські дипломати неодноразово піднімали питання про надання Києву сучасних танків Leopard 2. Основні характеристики цієї машини такі:

  • протимінна оборона;
  • “цифрова башта”;
  • покращення прицільності щодо цілей, які швидко рухаються;
  • швидка зупинка танка;
  • усучаснена система звʼязку для обміну інформацією з піхотою в реальному часі;
  • низька теплова і акустична помітність машини.

Шольц кілька разів повторював, що одноосібно зробити це від імені Німеччини важко, оскільки передачу такого озброєння треба узгодити з НАТО. До цього моменту альянс надавав Україні лише радянські танки, далекі по характеристикам від сучасних.

Ти – мені, я – тобі

В перші місяці війни Німеччина очікувала “кругових поставок”: на замін тій зброї, яку вона надасть Києву, їй передадуть сучасну. Польща теж хотіла працювати за такою схемою, але їй сучасне озброєння мусила надати якраз Німеччина. Але після передачі Україні двох сотен радянських танків Польща не отримала від Німеччини нічого. Такий розвиток подій призвів до значного дипломатичного напруження між двома цими країнами.

Але варто памʼятати, що суспільна думка має значний вплив на рішення політиків. Тому для України важливо, що ще в листопаді ідею передачі підтримувало 43% громадян Німеччини, а в грудні цей показник становить вже 48%. В той же час ті 52%, що залишились, не всі висловлюються проти: з них 10% утримались, а лише 41% проти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *