Німеччина – старий ворог, новий друг

Пересічні громадяни України обурювалися в перші місяці війни, що уряд Німеччини не надавав тієї підтримки, на яку очікувала більшість. Проте, на політичному рівні все відбувається не так явно і поверхнево, як про це звикли думати. Тому кроки німецького уряди були помітні в політичних, а не в суспільних колах. Які основні з них?


Моменти, що можна виділити окремо, такі:

  • в березні Германія підтримала ініціативу відключення РФ від платіжної системи SWIFT, хоч це і мало негативні наслідки для країни в банківському секторі;
  • підтримка санкцій щодо продажу Росії обладнання для видобутки нафти, запчастин для військової і цивільної авіації, електроніки, товарів, що використовуються для військових дій тощо;
  • активне керівництво багатонаціональною бойовою групою НАТО на території Литви;
  • рішення про підвищення внеску в обороноздатність НАТО;
  • розгортання авіації та програм ППО для захисту сходу альянсу;
  • надання Україні військової техніки.

Не кожен з цих кроків трактується як той, що надає підтримку українському уряду, але на рівні дипломатії і макрополітики вони мають велетенське значення і скеровані саме проти Росії.

Днями оцінку дій Німеччини дав генсекретар НАТО Столтенберг. Окрім військової підтримки він зазначив і економічну, яка неоцінима зараз. Він сказав, що позицію німецького уряду щодо дій Росії можна впевнено назвати лідерством поміж всіх партнерів і союзників.

Не можна ігнорувати той факт, що така широка підтримка здійснюється завдяки настроям суспільства: восени за даними останніх опитувань переважна більшість німців вважала за необхідне надавати допомогу Україні, щоб якомога швидше закінчити цей конфлікт перемогою української сторони.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *