Нічого особистого: Данія планує продати Аргентині “українські” F-16

Офіційний Копенгаген оголосив про намір продати військово-повітряним силам Аргентини одразу 30 винищувачів F-16. Як стверджують у данському Кабміні, на цей крок Данія пішла задля відновлення парку своїх ВПС та залучення до оборони країни додаткових коштів. Пікантність ситуації полягає в тому, що раніше ці літаки той самий Копенгаген обіцяв поставити Україні.

Згідно з офіційною інформацією, машини F-16 Block 20, що знаходяться на данських авіабазах, необхідні Буенос-Айресу для виведення аргентинської військової авіації зі стану колапсу. “Після підписання [відповідного] контракту ми почнемо реалізацію плану зміцнення галузі та піднімемо рівень боєздатності армії загалом у кілька разів”, – заявив міністр оборони Аргентини Хорхе Тайана. І додав, що задля досягнення цієї мети його держава, образно кажучи, за ціною не постоїть”.

Слід зазначити, що купити в Данії F-16 аргентинцям порадили Сполучені Штати Америки. Причому, якщо так можна сказати, у превентивних цілях: раніше Буенос-Айрес всерйоз розглядав можливість закупівлі китайських аналогів.

Але в чому справа: ще в жовтні минулого року Данія зобов’язалася передати 19 із 40 своїх списаних винищувачів виробництва США Україні – безкоштовно. Зараз же виходить, що після реалізації данської угоди з Аргентиною Київ може розраховувати лише на 10 таких машин. А може, ще менше – якщо Копенгаген зробить знижку, Буенос-Айрес придбає 45 – 48 одиниць.

“Таким чином, Королівство вб’є одразу двох зайців: не стане “дарувати” бойові машини і не буде змушене проводити безкоштовне навчання українських пілотів, – сказала в коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Марі П’юдеба. – Тут немає нічого особистого, тільки бізнес” . Попередня сума можливої угоди між Копенгагеном та Буенос-Айресом не розголошується. Наразі Аргентина проводить перевірку своїх фінансових можливостей.

Чи образиться Київ на такий демарш Копенгагена, Данію, схоже, не цікавить.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *