Ні Росія, ні Україна не зможуть досягти у війні своїх цілей

Голова Обʼєднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі проаналізував наочну ситуацію і підсумував: завершити війну військовим шляхом не вдасться.

Що завадить Росії

На думку Міллі, РФ не зможе досягти поставлених політичних цілей, принаймі, це майже неймовірно. Наразі антиросійська коаліція стає дедалі численнішою, а допомога Україні зростає з кожним місяцем. Величезні втрати на фронті вже не вдається приховувати, і наступні хвилі мобілізації викликають ще менший ентузіазм, ніж попередні. Добровольці, які раніше йшли воювати за ідею, давно скінчилися, тому поповнювати втрати надалі буде все складніше.

Проблеми України

Росія – дуже чисельна і велика країна з масштабною армією і військовим потенціалом. Деокупація кожного метра окупованих територій відбувається надзвичайно важко і має невимірну ціну. По-перше, це дуже багато життів солдат, по-друге, мільйони і мільйони доларів.

Окрім того, не можна забувати, що Росія є ядерною державою. Якщо вона почне відверто програвати, може вдатися до свого останнього козиря. Це стало б невідворотною ескалацією, якої не бажає Захід.

Крайні варіанти

Варіант з захопленням України Росією дуже малоймовірний, проте і повністю виключати його не можна. Він став би можливим за умови включення у війну третіх країн, які оточують Україну.

Не можна повністю заперечувати і те, що Україна змогла б відвоювати всі свої території, проте це вимагало б фактичного розвалу російської армії.

Реальність

Козирями України Міллі вважає апелювання до основних принципів ООН, які не дадуть союзникам відмовитися від надання допомоги і признання нових кордонів України. Самим ймовірним закінченням війни він називає переговори, які не задовольнять повністю вимоги ні однієї, ні другої сторони. Ймовірно, це відбудеться до кінця 2023 року.

Окрім завершення поточного конфлікту повстає питання того, щоб Росія не продовжувала свою агресію через певний час. Найкращим для цього є демонстрація твердості, рішучості і військової сили.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *