Обережно, свята: у ЄС побоюються терактів на Різдво та Новий Рік

Європейський комісар із внутрішніх справ Ільва Юханссон офіційно попередила представників правоохоронних органів ЄС про можливі терористичні акти на популярні в Об’єднаній Європі зимові свята. За її словами, місцеві спецслужби мають інформацію про напади екстремістів, що готуються, в ряді великих міст Євросоюзу. Слова Юханссон справили в регіоні ефект бомби, що розірвалася.

Заява Єврокомісара пролунала на полях зустрічі керівників МВС країн ЄС у Брюсселі. Зустріч, яка щорічно проходить і має звітний характер, цього разу вийшла за межі банального підбиття підсумків роботи окремо взятих відомств. Буквально напередодні цього заходу, 2 грудня, ісламський радикал напав на групу туристів біля Ейфелевої вежі у Парижі. Тоді одна людина загинула і кілька отримали поранення різного ступеня тяжкості. “Злочин був скоєний на тлі подій на Близькому Сході, де Ізраїль проводить спецоперацію проти екстремістів ХАМАС, – нагадала Юханссон. – На жаль, антитерористичні акції в цьому регіоні нерідко відгукуються луною в ЄС”.

Говорячи про загрозу терактів в Об’єднаній Європі, пані комісар підкреслила, що в даному конкретному випадку може йтися про потенційні інциденти на католицьке та протестантське Різдво, а також новорічні дні. Мовляв, за оперативними даними, радикальні сили можуть активізуватись у Бельгії, Німеччині, Іспанії та Нідерландах. Велика ймовірність подібних подій в Австрії, Італії та Франції.

“Слід особливо відзначити, що міністри внутрішніх справ країн-учасниць ЄС були змушені визнати: рівень пильності в Європі в контексті боротьби з тероризмом дещо знизився – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський аналітик Клаус Хофф. – Певною мірою Юханссон просто відкрила громадськості на це очі. А фраза “Обережно, свята!” повинна стати не попередженням для обивателя, а швидше закликом до дії для правоохоронців”. Важко не погодитись з останнім твердженням.

Тим часом стало відомо, що Європейська комісія виділить €30 млн. на додаткові заходи безпеки під час проведення зазначених святкових заходів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *