Обмежити повноваження Угорщини: у Європарламента вже є відповідна стратегія

Депутати Європарламенту напередодні запропонували, обговорили та визначили стратегії, спрямовані на ослаблення повноважень Угорщини, яка очолить Раду ЄС у другій половині наступного року. Ці стратегії об’єднали в резолюцію, за яку має проголосувати Європарламент. І хоча ця резолюція не є документом, обов’язковим для виконання, очікується, що резолюція поставить під питання успішність головування Будапешта.

“Настав час починати грати жорстко”, – заявила Софі ін’т Вельд, нідерландський депутат Європарламенту і пояснила – проект резолюції містить способи “звести співпрацю до мінімуму”, коли Угорщина очолить Раду ЄС.

Ця потреба виникла тому, що європейські парламентарі побоюються, що Будапешт може використати свій шестимісячний термін для просування політики, яка суперечить цінностям ЄС.

Резолюція містить прохання до Ради ЄС знайти “належне рішення”, інакше будуть “відповідні заходи” з боку парламенту. Водночас, навіть автори документа визнали, що зараз не існує очевидного законного способу зупинити головування Угорщини.

У той же час, Ін’т Вельд упевнена, що Європарламент не зовсім безсилий у цьому питанні. Вона запропонувала, щоб поряд із угорськими чиновниками на офіційних заходах були присутні угорські незалежні журналісти та науковці. Ще одна пропозиція – припинити тристоронні переговори, під час яких між інститутами ЄС обговорюються закулісні угоди, а натомість проводити відкриті голосування.

“Ми повинні позбавити це головування всього блиску та гламуру: жодних фотосесій, жодних блискучих прес-конференцій”, – сказала вона.

А Енріко Летта, колишній прем’єр-міністр Італії, який зараз очолює аналітичний центр, запропонував відкласти угорське головування на кілька років, а не скасовувати його. “Відстрочка – це рішення, яке найбільше відповідає брюссельському стилю, тому воно найкраще”, – сказав він журналістам на брифінгу.

Угорщина вже відреагувала на цю резолюцію. Міністр юстиції цієї країни Юдіт Варга назвала цю пропозицію «дурницею» та звинуватила асамблею в ігноруванні демократії.

“Європейський парламент не має тут жодної ролі – існує одностайна резолюція Ради ЄС протягом багатьох років, яка визначає порядок головування”, – сказала вона.

Кожні шість місяців у Раді Євросоюзу на ротаційній основі головує інша країна ЄС, що дає їй певні шляхи впливу на формування політики у ЄС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *