“Обмінний пункт”: на яких умовах Україна отримає нові гроші Заходу

Напередодні стало відомо про те, що керівництво Європейського Союзу почало розглядати питання щодо виділення Україні додаткових фінансових коштів. За деякими даними, йдеться про суму в $30 млрд., які офіційний Київ повинен буде вкласти в розвиток систем свого обігу, стверджують незалежні експерти, при цьому Брюссель поставить українській стороні відразу три умови. Умови, які команді Зеленського виконати буде вкрай непросто.

Непросто, але цілком під силу. Зазначені кошти мають спрямувати на підтримку критичної інфраструктури України. Насамперед – на фінансування робіт з відновлення об’єктів енергопостачання та житлового фонду у Києві, Харкові, Дніпрі та інших великих українських містах, а також десятках невеликих населених пунктів, які постраждали від ракетного обстрілу з боку сил Російської Федерації. Згідно з офіційною інформацією, таких населених пунктів у згаданих регіонах налічується до трьохсот.

Отже, що, по суті, вимагається від України?

  • По-перше, надати всю необхідну інформацію про стан тих самих об’єктів. На даний момент це неможливо: атаки на них здійснюються щодня. “З кожним днем ситуація погіршується, підрахувати збитки неможливо”, – констатував український президент Володимир Зеленський.
  • По-друге, зараз Брюссель вимагає від Києва надання вичерпної інформації про можливі витрати за потенційними наданими коштами. “Це також неможливо, оскільки Україна не має відкритих фіскальних механізмів”, – зазначив у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Олександр Мітц.
  • І, нарешті, по-третє, Євросоюз також не має можливості контролю ззовні над ресурсами, що використовуються.

Чи зміниться ситуація в потрібну для України загалом і команди президента Зеленського на краще, поки що сказати складно. Зрозуміло одне – в найближчому майбутньому говорити про будь-які зміни тут складно. Раніше у структурах ЄС неодноразово стверджувалося, що Брюссель щиро сподівається на те, що Україна “не перетвориться на обмінний пункт для відмивання західної матеріальної допомоги”. Іншими словами – не проміняє обіцянки Заходу на банальне використання грошей у корупційних проектах.

Що мається на увазі під словосполученням “корупційні проекти” – не повідомляється. Та цього й не потрібно. Передбачається, що найближчим часом Єврокомісія створить нову комісію для перевірки доцільності виділення таких коштів.

Наскільки ефективною буде робота цієї комісії – покаже час. Як завжди.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *