“Свій серед чужих”: як працює американська дипломатка в Росії

Лінн Трейсі прийняла присягу як посол США в РФ 9 січня 2023 року. В цей період обіймати таку посаду – це наражати себе на труднощі, адже зараз дипломатичні відносини між двома країнами опинилися в найгіршому стані з часів Карибської кризи. Що змусило політкиню на такий крок і які перспективи вона бачить?

Потрібна підготовка

Занурення в пострадянську дійсність не стало для Лінн Трейсі сюрпризом: вона і раніше виконувала дипломатичні місії в країнах, що свого часу входили до складу СРСР. Але це все-одно не вберегло її від здивування тим політичним кліматом, який зараз розвинувся в Росії. Рівень репресій тут сягнув незвичайного рівня, і це дивно констатувати в ХХІ столітті.

Чи спалюють мости?

В той же час дипломатка запевняє, що її країна і вона особисто роблять все можливе, щоб зберегти культурний місток між американцями і росіянами, адже США і надалі притримується принципів відкритості. Вони радо приймають по обміну російських студентів, заохочують їх працювати у себе. Правда і те, що отримати візу для навчання або праці все важче, адже політичний клімат вимагає бути дуже пильними. 

Росія як сусід

Лінн Трейсі розповідає, що очима американки пострадянський простір виглядає дуже цікаво, особливо після праці в сусідніх з нею країнах.

Політкиня була учасницею місій в таких країнах:

  • Казахстан;
  • Туркменістан;
  • Арменія;
  • Киргизстан.

З однієї сторони, вони дуже різні: в кожній з них своя історія, своя ідентичність і культура. Але з іншої сторони, є одна виразна загальна риса – прагнення до суверенітету і збереження національної самоідентифікації, якій загрожує Росія. Страх за власну територіальну цілісність присутній майже у всіх країн-сусідок РФ. Намагання силою змінити кордони – давня і стандартна практика Росії, яку вони активно застосовують протягом своєї історії. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *