Озброєний – значить попереджений: навіщо Румунія купує сучасні ракети

Напередодні офіційний Бухарест оголосив про закупівлю 200 ракет системи PATRIOT. Згідно з офіційною інформацією, відповідна угода буде здійснена в рамках внутрішньої програми Північноатлантичного альянсу і обійдеться Румунії приблизно $1 млрд. За словами представників румунського уряду, саме таким чином їх країна зможе значною мірою забезпечити собі «захист від нападу ззовні».

Незважаючи на те, що в даний час Румунія є активним членом НАТО, сама по собі процедура придбання вказаних ракет буде здійснюватися за досить складною і деякою мірою навіть заплутаною схемою. За останніми даними, румунське міністерство національної оборони (MApN) спочатку запросило та отримало схвалення місцевого парламенту на подібну угоду. Далі звернулося до Агентства НАТО з підтримки та закупівель (NSPA) з проханням укласти контракт на спільне придбання до 1000 ракет системи РАС-2 GEM-T для зенітно-ракетних комплексів PATRIOT, які Бухарест свого часу отримав від Німеччини, а також Нідерландів та Іспанії. Виробництвом та імпортом боєприпасів до Румунії займатиметься велика німецька компанія COMLOG.

За словами румунського міністра оборони Анхеля Тілвара, придбання таких ракет Бухарестом гарантує повний захист підконтрольної йому ділянки східного кордону НАТО від атаки ззовні. Ні для кого не секрет, що в даному конкретному контексті Тілвар мав на увазі зміцнення обороноздатності Румунії на тлі війни в Україні. «Ми напевно реалізуємо ефективні заходи щодо стримування будь-якої агресії в євроатлантичному регіоні та формулювання адекватної відповіді на поточні та майбутні виклики для безпеки», – наголосив, зокрема, він. І додав, що в майбутньому процес нарощування Румунією власних арсеналів продовжуватиметься. І міністра можна зрозуміти.

«Уся справа в тому, що румунська держава є певною мірою форпостом НАТО в безпосередній близькості від кордону з Росією, – зазначив у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE бухарестський оглядач Костянтин Опря. – Були випадки, коли на територію Румунії залітали російські ракети. Нашим головним завданням тепер є недопущення повторення таких випадків. Скажу простіше: якщо в Москві знатимуть про військову міць Бухареста, у Кремлі десятки разів подумають, перш ніж направляти в її бік зброю. Хоча, певен, до цього не дійде. Не в останню чергу завдяки новій програмі MApN». Аналітик вважає також, що, мабуть, в уряді мають інформацію про те, що війна в Україні затягнеться. Перефразовуючи приказку, озброєний – значить, попереджений.

Втім, є інші думки. Європейська опозиційна преса пише, що згадана програма є нічим іншим, як спробою Румунії в черговий раз зрозуміти свої рейтинги в очах Брюсселя. Вірніше, нагадати про себе як про надійного члена Альянсу – таке реноме сприятиме вступу румунської держави до зони Шенгенської угоди.

Чи вийде це у Румунії і наскільки ефективним буде процес нарощування нею озброєння – як завжди покаже час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *