Озвучено справжні причини обмеженої допомоги Україні від Ізраїлю

З перших днів війни Україна очікує на допомогу Ізраїля, оскільки ця країна знає на власному досвіді, що таке ворожі сусіди. Проте дії з боку єврейського народу не демонструють співпраці Підхопивши тенденцію відвертого висловлення своєї позиції, започатковану цьогоріч українськими політиками, посол Ізраїлю в Україні розповів про ті причини, які змушують Ізраїль реагувати на російську агресію стримано.

Чи існує свобода дій

Обмеженість у діях викликає зовсім інший конфлікт, в даному випадку той, який стосується самого Ізраїлю. Він значною мірою залежить від здатності ізраїльських військово-повітряних сил знищувати  постачання іраньського озброєння. Цей пункт є надважливим для національної оборони країни. Шлях ізраїльських ракет пролягає в повітряному просторі Сирії.

Дозвіл на використання сирійського повітряного простору для атак Ізраїлю дає саме Росія, яка контролює небо над цією територією. Тобто, обороноздатність Ізраїлю наразі дуже залежить від рішень Москви. 

Переломні моменти

Ситуація загострилась наприкінці осені, коли 13 листопада Ізраїль збомбардував авіабазу в Сирії, де була скупчена велика частина іраньських крилатих БПЛА. Базу, де вони концентрувалися, використовує не лише Іран, а і Росія. Зрозуміло, що після цього відбулось не одне обговорення ситуації з Кремлем, де приймалися певні важливі рішення, які не оголошувалися на міжнародній арені. 

Вже 4 грудня між Росією і Ізраїлем пройшли наступні важливі переговори, в ході яких Москва висунула вимогу не заважати перекиданню зброї, що буде задіяна в Україні, з Сирії до РФ. Про ці переговори світовому товариству відомо.

Відмова Ізраїлю від умови, озвученої Кремлем, означала б закриття повітряного коридору над Сирією. Піти на цей крок заради безпеки України чи будь-якої іншої країни ізраїльська влада не може, бо інтереси її громадян стоять на першому місці. Засуджувати за це євреїв не стане жоден уряд: такий нейтралітет є вимушеним. Міхаель Бродський – посол Ізраїлю в Україні – вказує на те, що його країна не є членом альянсу НАТО, що робить її позицію в даній ситуації ще більш вразливою і хиткою.

Нейтралітет – не завжди нейтральний

Проте, важливо знати, що політичний нейтралітет може бути інертним або приязним до України. Хоча Ізраїль має очевидні обмеження, які не може порушити, він здатен сприяти деяким діям України таким чином, щоб не порушити вимог Москви. Саме на цьому зараз і зосереджені дипломатичні зусилля двох сторін таким чином.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *