ООН запропонувала варіант вирішення «української зернової кризи»

Всесвітня продовольча програма ООН (ВПП) висловила готовність допомогти країнам Європи позбутися надмірної кількості українського зерна, яке завдає шкоди їхнім економікам, розповів директор головного офісу ВПП у Брюсселі та Берліні Мартін Фрік, пише Politico.

Всесвітня продовольча програма розглядає можливість відправити надлишки української зернової продукції, які зосереджені в Польщі, Угорщині, Словаччині, Болгарії та Румунії, до тих країн світу, які їх найбільше потребують.

Офіційні особи Європейської комісії зустрілися з представниками п’яти східноєвропейських країн після того, як чотири з них, крім Румунії, запровадили заборону на імпорт українського зерна.

У ВПП впевнені, що постачання зерна до деяких найбідніших країн світу матиме вирішальне значення в умовах глобальної продовольчої кризи. Керівники Всесвітньої продовольчої програми висловили готовність працювати з Європейською комісією для якнайшвидшого пошуку таких можливостей.

Вторгнення Росії в Україну спричинило блокаду українських портів на Чорному морі. У свою чергу, ЄС підняв тарифи та створив транзитні коридори через Східну Європу для транспортування зерна. Це викликало невдоволення місцевих фермерів.

Пропозиція Всесвітньої продовольчої програми прозвучала напередодні засідання Ради сільського господарства. Очікується, що під час засідання п’ять країн на чолі зі Словаччиною представлять свою пропозицію щодо закупівлі українського зерна Європейським союзом у співпраці з ВПП, а також обговорюватимуть можливості його транспортування до третіх країн.

ВПП вже доставляє продукти харчування, що експортуються з України в рамках Чорноморської зернової ініціативи, яку вдалося укласти в липні минулого року за посередництва ООН та Туреччини. Ця угода дає можливість здійснювати обмежені постачання.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров зустрінеться із генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем у Нью-Йорку найближчими днями, щоб обговорити подальшу долю цієї угоди.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *