ООН зроблять все можливе для продовження Чорноморської зернової ініціативи

В ООН визнають: реалізація Чорноморської зернової ініціативи проходить не так, як було заплановано, є проблеми. Проте всім зрозуміло, що продовження проекту потрібно не лише Україні, а й світові взагалі, тому ООН прикладе всіх зусиль, щоб він і надалі реалізовувався.

В Києві нещодавно відбулася зустріч, на якій виступала координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун. Її виступ включав кілька важливих пунктів:

  • Чорноморську ініціативу не заблоковано, вона лише знизила свою активність.
  • Складнощі є, але їх опрацювання триває.
  • Позиція ООН однозначна: припинити Чорноморську ініціативу не можна, тому буде зроблено все можливе, щоб вона тривала.
  • Опрацювання подальшого діалогу можливе у випадку збереження нейтралітету органу щодо Росії.
  • Планується, що продовження програми розпочнеться в березні.

Минулого разу ініціатива запрацювала у листопаді 2022 року, але початок затягнувся через узгодження багатьох моментів протягом вересня та жовтня. Щоб таке не повторилося й цього разу, робота вже триває.

В рамках таких заходів відбулися виступи Президента України та Президента Туреччини, де вони анонсували наступний етап експорту в межах зернової угоди. Також повідомили про те, що ініціативу спробують розширити і на інші порти паралельно з Одеським.

Наприкінці січня український посол в Туреччині Боднар нагадав, що до завершення дії Чорноморської ініціативи залишилось менше двох місяців, тому робота над її пролонгацією вже ведеться, так як зараз це єдиний метод постачання зерна з України великими партіями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *