ООН не впоралось: що замість нього?

Напередодні вирішального засідання Ради Безпеки ООН міністерка МЗС Німеччини Бербок зазначила, що організація не впоралась із своїм основним завданням, і з цим треба щось робити, як би не хотілося залишити все по-старому. Один із варіантів – колосальна реформація організації.

Основна проблема полягає в тому, що структура, механізми і статут ООН відповідає світовому порядку зразку ХХ століття, коли вона і була створена. Сьогодення змінилось, мапа світу виглядає інакше, тому вимоги часу зовсім інші. 

“Операційка” застаріла

Бербок вважає, що для подальшого виконання своїх функцій ООН мусить повністю “оновити операційну систему”, щоб відбулась адаптація до реалій ХХІ століття. Саме це зробить організацію тим осередком, де країни зможуть вирішувати проблемні питання без того, щоб допускати збройні конфлікти. 

За словами міністерки МЗС Німеччини, її держава має намір сприяти перетворенню ООН на справедливу, сучасну та дієздатну організацію. 

Випадковий попутник

Важливо, що Німеччина висловить свою позицію і під час 78 сесії Генасамблеї, де представником країни буде канцлер Олаф Шольц. Він підкреслить, що Берлін налаштований дотримуватися відданості Статуту для протидіяння порушень його принципів в будь-якій частині світу.

В пресі повідомляють, що основною темою звернення Шольца будуть глобальні наслідки війни в Україні для світу. Дуже детально розглядатиметься питання про порушення міжнародного права Російською Федерацією, яке майже всі члени Ради Безпеки вважають неприпустимим. 

Те, що Росія незаконно потрапила не тільки в ООН, але ще й є членом Ради Безпеки, викликає все більше питань. Позбавлення РФ такого права вимальовується дедалі чіткіше. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *