Опала знята? Чому «вагнерівці» залишають Білорусь

Напередодні впливовий американський журнал Newsweek опублікував матеріал, згідно з яким сотні бойовиків російської приватної військової компанії «Вагнер» залишають свої розташування на військових базах у Республіці Білорусь та повертаються на територію Російської Федерації. На думку аналітиків, цей процес став можливим завдяки секретній домовленості між білоруським президентом Олександром Лукашенком та міністром оборони РФ Сергієм Шойгу. Як стверджують джерела журналу, в найближчому майбутньому «вагнерівці» можуть знову з’явитися на полях битв на сході України та в низці африканських держав.

Отже, що ж відбувається? Ще нещодавно у властивій йому манері Лукашенко заявляв, що, виступивши посередником у конфлікті між Кремлем та «Вагнером», він фактично запобіг розвитку в Росії путчу. Більше того – не виключив можливості використання цієї ПВК на користь Мінська неподалік білорусько-польського кордону. Несподівано в ефірі одного з московських телеграм-каналів з’явилися відомості про те, що той же Мінськ виділив автобуси для вивезення до РФ понад 300 вагнерівців. Згідно з неперевіреними поки що відомостями, білоруський президент просто відмовився платити за харчування та проживання найманців.

У той же час американський Інститут вивчення війни (ISW) припустив, що російське Міноборони має намір взяти під свій повний контроль усі без винятку військові операції – у тому числі Малі, Чаді та Лівії, а солдатів, що виїжджають з Білорусі, ПВК «Вагнер» розмістити на своїх базах у Ростові-на-Дону, а також під Краснодаром та Воронежем. Крім того, як стверджують аналітики, це є частиною задуманого Шойгу планів щодо поділу «Вагнера» та найближчих соратників керівника ПВК Євгена Пригожина. Мовляв, статус Пригожина у російській військовій системі вже втрачено.

Слід зазначити, що, за словами західних експертів, повний чи навіть частковий відхід «вагнерівців» з Республіки Білорусь може значною мірою призвести до зниження напруженості на східних флангах Північноатлантичного альянсу. І ця думка є цілком об’єктивною – раніше окремі бойовики ПВК заявляли про бажання провести «спецоперацію» на польській території. Окрім іншого, вони займалися нагнітанням антизахідної істерії на кордонах з Литвою та Латвією.

Як би там не було, сьогодні про те, де саме зрештою опиняться люди «Вагнера» з точністю не може сказати ніхто. Це стане відомо протягом найближчих кількох тижнів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *