Орбан знову зробив скандальну заяву, оголосивши про територіальні претензії Угорщини щодо двох країн ЄС

Віктор Орбан – угорський Премʼєр-Міністр – у своїй промові дозволив собі висловлювання, після яких послів Угорщини  в Словаччині і Угорщини терміново викликали для пояснень позиції уряду. Слова Премʼєра викликали жорстку критику не лише з боку країн, яких вони стосувалися, але й багатьох інших європейських політиків.

“Не вибирай будинок, вибирай сусіда”

Один з найвідвертіших прибічників Путіна Віктор Орбан не просто підтримує імперський режим РФ, а й нерідко вдається до зухвалих висловлювань в дусі лідера РФ. Цього разу він висловив сумніви щодо територіальної цілісності одразу двох сусідніх країн – Румунії і Словаччини. Відповіддю на це стала різка реакція в перші ж години після витівки Орбана. 

Скандальна промова прозвучала під час зустрічі з лідерами політичних партій Угорщини. Основні тези, які викликали обурення, такі:

  • Словаччина – відокремлена від Угорщини територія;
  • Секлерщизна (місце, де чисельно переважають представники народу Секлери) – частина Румунії – теж відокремлена від Угорщини. 

Жонглювання історією 

Після цього словацьке Міністерство закордонних справ дало розʼяснення, що Словаччина є такою ж правонаступницею Австро-Угорщини, як і Угорщина. Від сучасної Угорщини на користь Румунії чи Словаччини нічого не відділяли і не передавали. 

Подібні вислови спрямовані лише на те, що дипломатичні відношення з сусідами можуть погіршитись, а ситуація в регіонах – розхитатись. Персона такого високого рангу, як Премʼєр-Міністр, не може про це не знати.

Отже, або це свідома лінія угорського уряду, або Віктор Орбан вчинив необачно, поставивши послів своєї країни в Словаччині та Румунії в дуже незручне становище. Тоді виникають сумніви у відповідності нинішнього Премʼєр-Міністра тій посаді, яку він обіймає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *