Особиста справа: Чому США не перейняли ініціативу Польщі щодо відправки в Україну військових літаків

Напередодні офіційна Варшава оголосила про свій намір відправити у розпорядження збройних сил України чотири винищувачі МіГ-29. Це викликало неоднозначну реакцію у структурах Північноатлантичного альянсу загалом та Держдепартаменту США зокрема. Чому?

На перший погляд, відповідь на це запитання одразу дав офіційний представник американського Білого Дому Джон Кірбі. «Постачання Польщею Україні літаків – особиста справа польської держави, – зазначив він. – Суверенні рішення окремо взятої держави Вашингтон та Брюссель скасовувати не можуть». Водночас, Кірбі підкреслив, що Сполучені Штати залишають за собою право самостійно регулювати можливий процес оснащення ВПС України літаками F-16, що знаходяться на балансі військово-повітряних сил США.

«Фактично це означає, що в даний момент Пентагон, який не має певних додаткових коштів для фінансування іноземних армій, просто займає вичікувальну позицію, – сказав у спеціальному коментарі кореспонденту EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Джозеф Пітерс. – Вашингтон аж ніяк не абстрагується від подібної «варшавської ініціативи»: він вивчає перспективи подальших контактів із Києвом у військовій сфері. Але, передавши Україні згадані винищувачі МіГ-29, Варшава створює свій сценарій, відповідати за реалізацію якого ні США, ні НАТО в цілому не планують».

На цьому тлі США вкотре звернули увагу світової громадськості на перспективи оснащення ЗСУ новітніми гаубицями та бронемашинами. «Зараз у цьому контексті зроблено багато, але потрібно більше, – наголошується у заяві американського оборонного відомства. – Саме цим Вашингтон і займеться в найближчому майбутньому. Якщо Польща реалізує план постачання Україні літаків військового призначення, ми не перешкоджатимемо такому процесу».

Як би там не було, керівництво Північноатлантичного альянсу через цілком зрозумілі причини не поповнюватиме Варшаві збитки льотного парку її ВПС. Питання про додаткове фінансування польських військово-повітряних сил у рамках Альянсу може бути розглянуте на засіданні відповідної структури не раніше кінця червня цього року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *