“Останній дзвінок”: у Румунії закликали НАТО готуватися до протистояння з Росією

Начальник Штабу оборони збройних сил Румунії генерал Даніель Петреску виступив з офіційною заявою, в якій фактично звинуватив Російську Федерацію в провокаційних діях на території Східної Європи і порекомендував Північноатлантичному альянсу в цілому розпочати реалізацію плану захисту кордонів НАТО від можливої агресії. Петреску висловив упевненість у тому, що вже найближчим часом Москва розпочне активну фазу “психологічної війни” проти західного військового блоку. Заява генерала не на жарт стривожила світову громадськість.

І небезпідставно. Свою заяву армійський головком зробив на Євроатлантичному форумі у Бухаресті – заході, участь у якому взяли представники практично всіх країн Альянсу. Зазвичай стриманий у своїх оцінках, генерал раптово підкреслив: дії Москви в Україні впливають на зв’язок GPS у Чорному морі, що викликає ризик зіткнення суден у територіальних водах Румунії. Крім того, російські ракети неодноразово помилково потрапляли до об’єктів у суміжних з Україною держав, що призводило до дестабілізації обстановки у прикордонних районах. І, нарешті, через обстріл росіянами стратегічних об’єктів в Україні, Румунія, зокрема і НАТО з ЄС, загалом втрачають важливі механізми регіональних економічних і навіть політичних контактів. “Останній попереджувальний дзвінок уже продзвенів, – резюмував, зокрема, Петреску, – Усім нам необхідно готуватися до тривалого протистояння з Росією”.

Отже, що ж у цьому конкретному випадку пропонує Бухарест? Суть ініціативи Петреску та румунського Генштабу полягає у зміцненні східних кордонів НАТО за рахунок посилення контингенту США у регіоні. Крім того, на обслуговування найбільших баз Альянсу той самий Бухарест має намір залучити додатково сотні мільйонів доларів. Плюс – отримувати від Вашингтона та Брюсселя нову військову техніку.

Чи почують заклик Петреску до США, поки що до кінця незрозуміло. “На сьогоднішній день НАТО дійсно поділяє сентенцію про зростання загрози з боку РФ, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Вільям Конноллі. – Однак зізнаватись у намірі посилювати і без того складні взаємини з Росією Сполучені Штати та їхні найближчі союзники не бажають.”

Як би там не було, а найближчим часом Міноборони США розгляне питання щодо інтенсифікації фінансування баз НАТО у Румунії та Польщі. Бо “останній дзвінок” уже продзвенів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *