Партнерство чи страх: Бельгія має намір спільно з Україною виробляти зброю

Бельгійські політики серйозно ставляться до перспективи російської загрози, про що свідчить підписання меморандуму між Брюсселем і Києвом. В ньому йдеться про спільне виробництво озброєння, але даний документ більш важливий в політичному сенсі як свідоцтво нового поштовху двосторонніх відносин. Що це означає для України?

Оборонне виробництво – новий акцент, на який роблять ставки в російсько-українській війні. Саме тому Київ напружено працює над спільними проектами, основна мета яких – зростання потенціалу та обсягів виробництва української оборонної промисловості. Меморандум, який підписано Брюсселем і Києвом, якраз допоможе втілити це в життя. 

Напрямок визначено

При цьому варто особливо підкреслити такі фактори:

  • спільні з партнерами виробництва будуть розвивати вітчизняний ОПК;
  • підприємства локалізуватимуться в Україні, що не лише спростить логістику і тим самим здешевить і прискорить постачання зброї на фронт, але і сприятиме зміцненню економіки;
  • це створить прецедент, який далі стане зразком і для інших країн Європи, адже позиція Бельгії в цьому питанні досить авторитетна. 

Спільне виробництво – це не лише потужності для випуску різних типів озброєння, але і все, що треба для ремонту, повний комплекс підготовки спеціалістів і техперсоналу. 

Наскільки серйозно

Як повідомили в пресрелізі, це буде ціла низка заходів з розбудови і осучаснення оборонної індустрії. Важливо, що всі спільні виробництва будуть відповідати міжнародним стандартам. 

Відомо, що протягом 2024 року Бельгія виділить для України 611 млн євро, але, скоріше за все, ці кошти не підуть на реалізацію вище зазначених спільних виробництв.

Взагалі, треба розуміти, що меморандум – це документ про наміри, тобто в ньому не вказується ні термінів, ні обсягів майбутніх проектів, ні іншої конкретики. Тому рішення про те, які форми матиме ця співпраця, ще не прийняті. Їм передує довга і багаторівнева робота. Але важливо, що напрямок роботи офіційно вже зазначено. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *