Перевірка на міцність: чи вийде Італія із Шенгенської угоди?

У середу, 25 жовтня, прем’єр-міністр Італійської республіки Джорджія Мелоні виступила із заявою, в якій фактично не виключила можливості повного припинення дії Шенгенського договору на зовнішніх кордонах Італії. За її словами, саме у такий спосіб офіційному Риму вдасться убезпечити себе від можливого напливу екстремістів. Як стверджують скептики, це стане першим кроком на шляху виходу країни з низки європейських структур. Наскільки все серйозно?

Образно кажучи, перший крок у вказаному напрямку Рим уже зробив. Раніше Італія ввела вибірковий паспортний контроль на кордоні зі Словенією, мотивуючи це тим, що потенційні терористи можуть проникнути в країну міграційним маршрутом з Балкан. Цікаво, що нововведення вже принесло свої результати – італійські структури затримали десятки людей, які перебували у міжнародному розшуку.

Як зазначила Мелоні, її держава залишає за собою право йти в цьому питанні на “будь-які безпрецедентні заходи”. “Більше не буде жодних “відчинених дверей”: ми введемо квоти навіть на легальних іммігрантів, – сказала вона. – Такі заходи вживатимуться відповідно до економічних потреб Італії.

Цікаво, що в цьому випадку країні автоматично доведеться вийти з єдиної фіскальної системи, а також загальних для ЄС схем діловодства. У свою чергу Брюссель отримає можливість заощадити десятки мільйонів доларів на фінансуванні “країн-відмовників”. Мовляв, це так чи інакше має стати застереженням для держав, які бажають повторити ініціативу Італії.

Деякі вже повторили чи повторити мають намір. Зокрема, про намір запровадити систему прикордонного контролю оголосили Австрія, Франція, Польща та Чехія. В окремих районах ініціатива виявила активну підтримку місцевих правих партій.

Як би там не було, сьогодні саме Італійська республіка знаходиться у фарватері настроїв, які можна охарактеризувати словом “антишенген”. Втім, чи вийде вона колись із Угоди про безвізовий режим у рамках ЄС остаточно, невідомо. “У будь-якому випадку для Об’єднаної Європи ця ситуація є своєрідною перевіркою на міцність”, – наголосив у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Клаус Хофф.

І із цим твердженням неможливо не погодитися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *