Перегони виграли, а владу програли: що відбувається в уряді Польщі?

Провладна партія на минулих виборах зазнала разючої поразки, хоч формально вона виграла. Така позиція стала приводом для відвертого глузування навіть в суспільних медіа, на радіо, по телебаченню в інтернеті. І на фоні цього раптом виникає суттєвий скандал з блокуванням кордону між Польщею і Україною. Влада зволікає і розводить руками, але як зрозуміти: це бездіяльність чи навмисно обрана стратегія?

 Очевидно, що законна процедура голосування в сеймі за уряд Моравецького, який стабільно залишався при владі останнім часом, цього разу принесе новий результат – цей уряд не підтримають. 

Наступний крок теж відомий – сейм запропонує свій варіант, і всім також завчасно відомо, що це буде уряд на чолі з Дональдом Туском. На всі ці процедури залишилось близько 1,5 тижнів. 

Здатися своєчасно

Якщо придивитись детальніше, то ситуація з блокуванням польсько-українського кордону якраз і повʼязана з тим, щоб старий уряд мав шанс утриматися в сеймі після виборів. Схема проста: в разі виникнення якихось сутичок на кордоні можна було б ввести надзвичайний стан на певний термін, а це вже дає затягування терміну, за який слідувало обрати уряд. Потім треба проводити перевобори, а це – ще один додатковий шанс, щоб залишитись на наступний термін в колишньому склади. Перспектива примарна, але краща, ніж нульова. 

Схід-Захід

Проте, ситуація раптом обернулася не так, як очікували. Нею дуже незадоволені західні сусіди – німці. Справа в тому, що через блокування польсько-українського кордону виникла велика черга і на німецьких пропускних пунктах. Зараз вона складає подекуди 25 км, і це призвело до незручностей і фінансових втрат з боку Німеччини, яка жодного інтересу в цій справі не має.

Здавалося б, польський уряд міг це передбачити, але так не сталось з однієї з двох причин:

  • банальний непрофесіоналізм;
  • перевага власного бажання залишитись при владі над політичною раціональністю і користю для своєї держави.

Враховуючи великий досвід команди, навряд чи це може бути перший пункт, хоч і цю ймовірність повністю виключити не можна.

Відчайдухи

Щоб перетнути польсько-німецький кордон в умовах, які склалися, водії мусять отримати формуляри, складені німецькою мовою, прочитати і правильно заповнити їх. Таких формулярів пʼять. 

І саме в цей період, коли ситуація перетворилася на критичну, майже колишній уряд почав працювати: запропонував цілу низку рішень, щоб якось розблокувати кордон. 

Чи змінить це ставлення і шанси старого уряду – питання риторичне, але те, що на жертовник кинуто благополуччя однієї країни і погіршено імідж самої Польщі в очах світової спільноти – це факт.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *