Передача Україні конфіскованих російських активів: в чому проблема

Фінансування – це той фактор, від якого безпосередньо залежить, чи зможе Україна протистояти навалі Росії. На фоні вичерпання бюджетів західних партнерів пошуки альтернативних варіантів стали критично важливими. Саме тому рішення про конфіскацію російських активів, яке ще рік тому вважалося неможливим, зараз розглядають як цілком прийнятний варіант. Але впровадити цей крок не так просто, та і свої мінуси в даному підході теж існують. Що саме бентежить спеціалістів в експропріації російських активів, читайте далі.

У кутку

Спершу треба сказати, що багато аналітиків вважають: проблеми з виділенням коштів США на допомогу Києву виникли якраз через те, що конгресмени і сенатори знають, що варіант з передачею заморожених російських активів реальний. Тому можна не пнутися, виснажуючи власний бюджет, а дочекатися вирішення проблеми за рахунок іншої країни, яка, до того ж, і є винуватцем цієї ситуації. Тим більше, що йдеться про реально велику суму, яка здатна конкурувати з допомогами від Європи і США разом взятими. Але станеться це лише після того, як політики остаточно зрозуміють: іншого варіанту не залишилось.

Хто крайній?

Дуже детально питання про конфіскацію обговорюють на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, який триватиме до 19 січня. Світло на те, як саме ставляться посадовці до такої перспективи, пролила Спеціальний представник США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер. 

Вона вважає, що рішення – безпрецедентне, тому воно мусить прийматися колективно, адже жодна країна не наважиться взяти таку відповідальність на себе особисто. Хто ж входиме в цей колектив? В першу чергу – ті країни, в  яких нині і перебувають заморожені активи РФ. 

Час грає проти

Якщо комусь здається, ніби таке рішення – ідеальна панацея, то він мусить усвідомити, що на шляху до нього є чимало серйозних проблем, основні з яких наступні:

  • Колективне рішення – це мдуже важко і примарно. Ілюстрацією можуть бути дебати з приводу членства України в ЄС. Досить Росії заручитися підтримкою одного з членів, щоб процес зайшов у глухий кут через стабільну незгоду.
  • Юридичне підгрунтя. Для того, щоб здійснити цей процес, потрібна тривала серйозна робота міжнародних юристів. І йдеться в даному випадку не про місяці. 

Саме тому вважати, що рішення про передачу Україні російських активів відбудеться швидко і вирішить проблему найближчого часу, неправильно. Досить згадати, що законопроект про це був зареєстрований в США ще у червні 2023 року, але поки що до завершення справи залишається практично стільки ж кроків, як і раніше.

Крайній випадок

В свою чергу Росія погрожує, що подібна акція матиме прямі наслідки. Які це наслідки, поки що не повідомляють, але вказують, що вони будуть “болючими”. І не вірити країні-агресору немає підстав, бо фінанси – це те, що Росія цінує більше, ніж свої ідеї, людей і будь-що інше.

Також не варто забувати і про економічний негативний ефект, про який попереджають фінансисти і економісти. Відомо, що процедура передачі активів спричинить економічну кризу, а ще одна світова криза аж ніяк не покращить ситуацію України в цій війні.

Тож, скористатися такою можливістю, судячи з усього, доведеться, але лише тому, що альтернативних варіантів по суті просто не залишилось. При цьому треба розуміти, що крок цей – безпрецедентний, і наслідки його – непередбачувані. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *