“Передаємо вам привіт і вʼязнів!”: британський уряд планує розміщувати своїх вʼязнів в Естонії

Британія планує вдатися до заходів, які досить незвичні в новітній історії, а саме – направляти засуджених громадян своєї країни відбувати покарання за її межами. В’язні

Насправді проблема виникла не зараз. Вже кілька років Бельгія і Норвегія відчувають брак місць у вʼязницях, що змусило їх шукати альтернативні варіанти. Так прийшли до рішення про оренду камер для тих, хто засуджений до позбавлення волі за злочин. 

Орендую камеру! Порядність гарантую

Бельгія і Норвегія звернулись до Нідерландів, які були готові надати в користування такі місця. Зараз лише в місті Тілбург, що в Нідерландах, покарання відбувають майже 500 засуджених бельгійців. 

А тепер ще більший дефіцит тюремних камер виник в Великій Британії, і уряд вирішив вдатися до досвіду Бельгії та Норвегії. Але надсилати своїх вʼязнів в іншу країну – справа не проста. Спочатку треба певним чином змінити законодавство. Саме про це і повідомив міністр юстиції Алекс Чок під час виступу перед членами Консервативної партії, який відбувся у Манчестері. 

Після того, як в законодавство внесуть потрібні зміни (на що піде чимало часу), засуджених з Англії та Уельсу зможуть законно переправляти у вʼязниці, які розташовані в Естонії. 

Таким туристам раді не всі

У такої ініціативи є противники, і їх негативне ставлення небезпідставне. Переміщення покараної людини за кордон разом з супроводом поліцейських – справа коштовна. Оренда місць у вʼязниці теж оплачуватиметься з бюджету британської скарбниці. Якщо приплюсувати сюди ще й обовʼязкові витрати на утримання вʼязня, то сума буде жахливою. Для Естонії це прекрасний привіт заробити, в той час як для самої Британії – різке збільшення витрат.

Опоненти вважають, що доцільніше на ці гроші побудувати вʼязниці у своїй державі, і такий крок вирішить проблему не лише з вʼязнями, але й надасть робочі місця і взагалі не виведе кошти за межі держави. Проте, і фінанси на побудову таких обʼєктів треба значні, ще й за короткий проміжок часу. Тому частина британських вʼязнів все ж таки скоро будуть туристами в Естонії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *