Передчуття громадянської війни: Що відбувається в Судані

Напередодні Організація Об’єднаних Націй категорично засудила загибель співробітників своєї місії в Республіці Судан і вимагає від усіх сторін конфлікту в цій країні негайно припинити протистояння. Водночас, за деякими даними, ООН уже розглядає запровадження підрозділів «блакитних касок» до цієї східноафриканської країни. Що ж відбувається в Судані?

Чіткої відповіді на це питання не можуть дати навіть наймастичніші міжнародні аналітики. Згідно з наявною інформацією, наприкінці минулого тижня суданські військові увійшли до прямого збройного зіткнення з представниками так званих «Сил швидкого реагування» (RSF) – ополчення зі структури номінальної служби держбезпеки. Передбачається, що причиною протистояння стала банальна боротьба за владу – чинний глава Судану генерал Абдель Фаттах аль-Бурхан не зміг домовитися зі своїм заступником генералом Мохаммедом Хамданом Дагало про перехід RSF під контроль суданської армії. Саме Дагало очолює ополченців.

На даний момент Республіка Судан методично занурюється в безодню хаосу і беззаконня. У столиці країни Хартумі, а також Омдурмані, Ньяті, Ель-Обейді та інших великих містах країни ведуться вуличні бої із застосуванням важкої артилерії та навіть авіації. Повідомляється про 70 загиблих та понад півтисячі поранених. Серед загиблих – троє співробітників ООН.

За неперевіреними відомостями, саме в Судані опинилися заблокованими 35 людей, які обговорюють українські літаки, що опинилися в аеропорту Хартума. Йдеться про три пасажирські та два транспортні повітряні судна. Один із лайнерів серйозно постраждав внаслідок влучення ракети до його корпусу. У цьому зв’язку низка арабських джерел відзначила, що вказані літаки знаходилися в Судані за договором лізингу і спростували чутки про ймовірні поставки Хартумом Києву озброєнь.

«Сьогодні ясно одне: якщо міжнародна спільнота не втрутиться в ситуацію, що склалася в Судані, на цю країну чекає масштабна і тривала громадянська війна, – зазначає арабський політолог Хасан аль-Дамі. – Передчуття такої війни вже різко відчувається у суданському суспільстві. Зокрема, країну вже почали залишати заможні місцеві жителі, які мають право виїзду за кордон. Не виключено, що найближчим часом до сусідніх Південного Судану, Єгипту та Ефіопії хлине потік суданських біженців. Впоратися з такою хвилею іммігрантів ці держави не зможуть».

Як би там не було, Генсек ООН Антоніу Гутеріш закликав сторони, які протиборчили в Судані, негайно скласти зброю і сісти за стіл переговорів. Мовляв, ще однієї гарячої точки на політичній карті світу цей самий світ може не витримати.

Чи прислухаються до заклику Гуттериша вказані протиборчі сили в Хартумі – стане відомо вже найближчими днями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *