Перед останньою межею: Чим загрожує вихід Росії з Договору про скорочення наступальних озброєнь

Тиждень тому офіційна Москва оголосила про зупинення своєї участі в Договорі про заходи щодо подальшого скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3). Як зазначив глава РФ Володимир Путін, на цей крок Росія пішла «виключно під загрозою провокацій із боку Заходу». Напередодні керівництво Північноатлантичного альянсу закликало російську владу «одуматися і виявити прагнення мирного вирішення геополітичних проблем». На питання, чи можливе таке рішення, міжнародні аналітики однозначної відповіді не дають.

«Ми в односторонньому порядку тимчасово припиняємо членство в СНО-3, оскільки не бачимо перспектив подальшої співпраці з нашими західними партнерами в цьому контексті», – сказав Путін у посланні до Федеральних зборів Росії. І додав, що тут не йдеться про повне анулювання Москвою свого підпису під цим документом. Водночас, на думку Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, саме часткова відмова РФ виконувати вимоги Договору є першим кроком на шляху до остаточного розірвання угоди. І додав: «Я наполегливо закликаю Російську Федерацію відмовитись від таких планів».

Схоже, йти назад у цьому питанні Москва не збирається. За деякими даними, низка підприємств російського ВПК вже отримала замовлення на виробництво нових балістичних ракет. Крім того, військові бази РФ «законсервували» процес утилізації вже iснуючих на озброєнні армії Росії ракет відповідного типу.

Нагадаємо, Договір СНО-3 був підписаний у Празі 8 квітня 2010 року тодішніми президентами РФ та США Дмитром Медведєвим та Бараком Обамою. У документі було чітко прописано механізми скорочення обома сторонами міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет підводних човнів та розгорнутих ядерних боєзарядів. При цьому і Москва, і Вашингтон раніше намагалися виконувати основні пункти укладеного пакту.

Усі змінила війна в Україні.

«Сьогодні йдеться про певний шантаж Вашингтона та Брюсселя з боку Москви, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ANLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Клаус Хофф. – Цілком очевидно, що найближчим часом Росія не застосовуватиме ядерну зброю. Однак навіть розмови про нарощування подібних озброєнь мають розцінюватися, як певний шантаж. Навіть якщо це не пустий блеф, до такого виклику варто дослухатися і Об’єднаної Європи, і США. Інакше кажучи, всі ми зараз перебуваємо біля останньої межі – якщо Росія остаточно вийде зі СНО-3, нинішні військові дії можуть вийти за межі України».

Цю думку поділяє і Держсекретар США Ентоні Блінкен. «Контроль над стратегічними озброєннями є життєво важливим питанням для всього світу, – наголосив він. – Прогресивним силам слід зберегти цей контроль, щоб уникнути нових ексцесів глобального характеру».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *