Перепідготовка для всіх чоловіків кожні 10 років: якою буде армія України після війни

В Кабміні розповіли, якою стане армія після закінчення війни. Планують ввести насправді кардинальні зміни, які не лише змінять стандарти військової підготовки, але й підвищать престиж професії захисника України.

Призову більше не буде

Одна з найголовніших процедурних змін – відсутність призову в тому вигляді, в якому він існував раніше. Ця інновація викликана двома причинами:

  • того вимагають стандарти НАТО;
  • зміна формату на повністю професійну армію. 

Впровадити цей підхід заплановано одразу ж після закінчення війни.

Курс на НАТО

Перехід до натівських стандартів в Силах безпеки та оборони України намічається в усіх сферах від впровадження найсучаснішої техніки до принципового підходу до планування дій і аналізу. Також крім основного складу буде два резервних. Всі, хто в них задіяний, проходитимуть обовʼязкові періодичні перепідготовки.

Стабільні перепідготовки

Періодичне проходження підготовки для військовослужбовців, задіяних в армії, стане нормою. Планується, що відбуватиметься воно раз на 10 років (можливо, частіше). Під час таких навчань кожен буде підвищувати рівень за своєю військовою спеціальністю, що дозволить отримати висококваліфікований склад, який володіє сучасними та актуальними навичками і вміннями у своїй сфері. Ці навчання триватимуть протягом кількох місяців, ймовірніше всього – 2-3. 

Виробництво збройної техніки

Одним з важливих аспектів забезпечення армії стане військово-промисловий комплекс, який буде постійно розширюватися.

Цей процес вже запущено:

  • нарощується виробництво техніки і зброї; 
  • підписуються нові контракти щодо функціонування підприємств військової галузі;
  • укладаються договори з іноземними партнерами; 
  • розширюються потужності підприємств, які вже існують.

Запуск нових програм і проектів відбувається вже зараз, але на повну потужність розкриється лише після війни.

Де взяти фінанси

Такі зміни потребують значних фінансів. Щоб втілити всі задуми в життя, вже передбачено, що повноцінним державним партнером в оборонній галузі стане приватний бізнес. 

За новою схемою відбуватиметься і закупівля для оборонного комплексу, побудована на активній взаємодії з міжнародними партнерами та на довгостроковому бюджетному плануванні. Вона виключить корупційні впливи і дасть змогу діяти більш ефективно.

Крім цих технічних моментів буде приділено велику увагу військово-патріотичному вихованню і посиленню системи національного спротиву. 

Бойовий досвід: плюс чи мінус

Україна дуже велику ставку робить на набутий бойовий досвід. І хоч він дійсно важливий, проте не є визначальним фактором. Прикладами можуть бути армія Іраку, яка багато років воювала з Іраном, або ситуація з якісними військовими силами в Афганістані. Там армії не стали провідними та ефективними попри великий досвід.

Щоб такого не відбулося і в Україні, треба буде заохочувати залишитись після війни в лавах ЗСУ тих військовослужбовців, які пройшли навчання за стандартами НАТО в Європі чи США. Саме на основі них можна буде створити ядро нової української армії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *