“Питання для перевірки”: чи визнає ЄС Палестинську автономію?

Напередодні одразу чотири держави ЄС звернулися до Євроради із закликом створити спеціальну комісію з питань Палестини. За офіційною інформацією, прем’єр-міністри Бельгії, Ірландії, Іспанії та Мальти оголосили про намір реалізувати план визнання Європейським союзом існування незалежної палестинської держави. Якщо такий план буде втілено в життя, це стане відправною точкою для появи на політичній карті світу нового суб’єкта міжнародного права.

Отже, що ж сталося? У листі на ім’я голови Євроради Шарля Мішеля зазначено таке: “По всій Європі почастішали антисемітські інциденти, і з цим не можна миритися. Настав час діяти та задуматися про майбутнє Палестини. На карту поставлено честь ЄС”. Мовляв, лише визнавши нинішню Палестинську автономію незалежною державою, Об’єднана Європа не лише посприяє вирішенню ближнесхідної проблеми, а й забезпечить спокій у своїх регіонах.

Цікаво, що відповідна ініціатива “прозвучала” напередодні чергового – останнього поточного року – засідання Євроради. Захід призначено на 14-15 грудня. Передбачається, що саме на ньому буде визначено основні шляхи діяльності організації у 2024-му.

“Таким чином, у авторів ідеї з’явилася унікальна можливість виступити з пропозицією геополітичного характеру, вкрай важливого насамперед для самого ЄС, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Клаус Хофф. – А для керівництва ЄС буде задано “питання для перевірки” – чи зможе Брюссель піти на такий ризикований крок та виступити гарантом незалежності Палестини?”.

Згідно зі Статутом ЄС, у тому випадку, навіть, якщо одна країна-член структури висловиться за таке голосування, воно має бути проведене вже найближчим часом. Очевидно, це питання євродепутатам доведеться вирішувати не пізніше лютого наступного року.

Результат можливого голосування передбачити складно. Ні для кого не секрет, що США, які є головним союзником ЄС, зараз наполягають на територіальній цілісності Ізраїлю в рамках широкої автономії та об’єднання Сектору Газа із Західним берегом річки Йордан. Як це вписуватиметься у ймовірні нові наміри ЄС, не знає ніхто.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *