Питання риторичне: чим для України ознаменуються вибори в Нідерландах

У ході парламентських виборів, що відбулися 22 листопада поточного року в Нідерландах, переконливу перемогу здобула ультраправа Партія свободи (ПС). Це викликало шок у політичних та експертних колах Об’єднаної Європи. Аналітики навперебій обговорюють у зв’язку подальший розвиток і навіть долю Євросоюзу. Що чекає на Європу загалом і на Україну зокрема?

Здавалося б, подібне питання некоректне за визначенням. Нідерланди є відносно невеликою країною, події в якій мало впливають порядок денний політики та економіки ЄС. Але ж у чому справа – цього разу саме нідерландський електорат зробив вибір, який так чи інакше позначиться на тій же Європі.

Згідно з офіційною інформацією, відразу 37 місць із 150 місць у Нижній палаті Генеральних штатів (парламенту) країни займе ПС, відома відверто ксенофобськими та популістськими гаслами. Голову партії – 60-річного Герта Вілдерса називають “нідерландським Віктором Орбаном”. Як і прем’єр-міністр Угорщини, Вілдерс виступає проти єдності Євросоюзу, наполягає на скасуванні програми широкомасштабної допомоги Україні та висилку з ЄС усіх нелегалів.

Схоже, до України лідер ПС відчуває справжнісіньку антипатію. Раніше він називав російського президента Володимира Путіна “одним із найбільших лідерів сучасності” і категорично відмовився засудити агресію РФ проти української держави. Крім того, за його словами, Києву “не місце у Європейському союзі”.

“У тому випадку, якщо уряд Нідерландів формуватиме саме партія Вілдерса, Амстердам відмовить Україні в постачанні озброєнь, включаючи винищувачі F-16, – зазначив у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE нідерландський правозахисник Олександр Мітц. – Далі – більше: немає жодних сумнівів в тому, що Королівство Нідерландів скористається своїм правом вето і заблокує низку ініціатив щодо найширшої інтеграції української держави в структури ЄС. Таким чином, питання, чим загрожують Україні підсумки виборів у Нідерландах, залишається риторичним”.

Як би там не було, на даний момент сформувати уряд сам представники Партії свободи не можуть. Для цього їм знадобиться увійти до коаліції одразу з кількома політичними силами, включаючи зелених та лейбористів. Дві останні партії займають помірковані проєвропейські позиції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *