Питання часу: чи отримає Київ від Вашингтона $60 мільярдів?

Президент США Джозеф Байден виступив із промовою, в якій пообіцяв додатково виділити Україні загалом $60 млрд. За попередніми даними, ці гроші мають піти на погашення зовнішніх позик Києва, а також на соціальні виплати. Як стверджують незалежні аналітики, українці не побачать і малої частини згаданих коштів.

Чому так?

  1. Частково тому, що подібна сума сьогодні для американської економіки є практично непідйомною. Раніше Білий дім запланував збільшення видатків на оборону та підтримку стабільності курсу долара.
  2. Крім того, Вашингтон розпочав програму активної військової та матеріальної допомоги Ізраїлю, який фактично перебуває у стані війни зі своїми бунтівними регіонами Газа та Західним берегом річки Йордан.
  3. І, нарешті, на початку жовтня Сполучені Штати розпочали фінансування кількох великих проектів із Євросоюзом.

Здавалося б, “вільних” грошей у США немає. Однак саме в цьому плані скептики помиляються. Як стверджують у команді Байдена, зазначені гроші будуть взяті із коштів, які той же Білий дім виділить на охорону своїх зовнішніх кордонів, на гуманітарні операції в Ізраїлі та на спонсорування масштабних військово-політичних проектів із Тайванем. Сума відповідних фондів перевищує $100 млрд., що, в принципі, дозволяє говорити про можливість нового етапу у наданні їх частини Україні.

“Київ неодмінно отримає більшу частину цих грошей – багатозначно заявив Байден. – Навіть якщо ми зіткнемося з труднощами внутрішнього характеру, наші українські партнери не постраждають”. При цьому сам Байден напевно усвідомлював те, що таких труднощів буде достатньо:

  • По-перше, сьогодні в Палаті представників Конгресу, де й має розглядатися цей план, вкрай сильні позиції республіканців. Не слід забувати, що вони традиційно голосують проти фінансової підтримки Києва.
  • По-друге, об’єднання допомоги є неприйнятним для низки високопосадовців у Держдепартаменті: там хочуть, що основна частина суми “пішла” до Ізраїлю.
  • Є й третій – важливий чинник: ідея Байдена поки що не доопрацьована до офіційного документа. Підготовку пакету буде завершено не раніше 29 жовтня.

“Ми не знаємо точно, скільки саме отримають наші “українські партнери”, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Вільям Коннолі. – Решта – питання часу”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *