Питання часу: чи стане Іран стратегічним партнером Росії?

Пiд час зустрічі в Москві 29 березня нинішнього року глав МЗС Росії та Ісламської Республіки Іран (ІРІ) було досягнуто домовленості про поглиблення співробітництва між Москвою та Тегераном в оборонній сфері. Як наголосив міністр закордонних справ Ірану Амір Абдоллахіян, найближчим часом його країна гарантує постачання РФ «іранських інновацій». За деякими даними, йдеться про військову техніку. І не тільки.

Слід зазначити, що сам собою візит Абдоллахіяна до Москви носив робочий характер. Іншими словами, усі відповідні підписані двосторонні документи мають пройти верифікацію у парламентах обох країн. Більш того, можливий договір про військове співробітництво РФ та ІРІ може спричинити бродіння в ООН.

Але ось у чому справа – Російська Федерація, яка є одним із членів Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй, має право накласти вето на будь-який документ, який забороняє Ірану реалізовувати військові контракти з Москвою. За деякими даними РФ залишила за собою право засекретити будь-яку інформацію про переговори з Тегераном в галузі оборони для міжнародних структур. При цьому немає жодного сумніву, що депутати і російського, і іранського вищих законодавчих органів скажуть «так» зазначеним контрактам.

Отже, що може запропонувати Російської Федерації Ісламська Республіка Іран? «Передусім, у даному конкретному випадку йдеться про можливе постачання Іраном до РФ великої партії безпілотних літальних апаратів, – сказав у спеціальному коментарі кореспонденту EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Олександр Мітц. – Крім того, Тегеран пропонує надати Москві свої напрацювання в ядерній сфері. А ось останній фактор справді становить загрозу для Західної спільноти. Чи зіграє тут карта загрози – питання часу.

Як би там не було, вже сьогодні іранська транспортна авіакомпанія Pouya Air Transport, що спеціалізується на доставці так званих «секретних вантажів» до низки регіонів світу, почала здійснювати рейси до Росії. Що знаходиться на бортах відповідних літаків – невідомо.

«Ми готові разом із російськими колегами розглядати питання взаємодії у сфері геополітики, – наголосив Абдоллахіян. – Про жодну конфронтацію в контексті інших держав не може бути й мови».

Чим увінчається нова російсько-іранська ініціатива – ніхто не знає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *