Питання часу: як НАТО гарантує безпеку Молдови

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг офіційно заявив, що керована ним структура має намір зробити всі наявні в неї ресурси для забезпечення політичної та військової стабільності та безпеки Республіки Молдова. За його словами, Брюссель доб’ється виведення російських військ з території Придністров’я і розпочне реалізацію нових партнерських програм з Кишинівом. Слова Столтенберга викликали у світі неоднозначну реакцію. Чому?

Чіткої відповіді на це питання немає І, мабуть, не буде. Проросійськи налаштовані аналітики практично в один голос стверджують, що Альянс вкотре порушує протокол, лобіюючи свої інтереси в країнах колишнього СРСР. Західні експерти на цьому тлі пророкують активний розвиток нових відносин між НАТО та Молдовою, які призведуть до розширення блоку. По суті, і ті та інші мають рацію.

Свою заяву Столтенберг зробив у натовській штаб-квартирі в Брюсселі під час особистої зустрічі з прем’єр-міністром РМ Доріном Речаном. Деталі вказаної зустрічі поки що не розголошуються, проте вже відомо, що керівник молдавського Кабміну попросив свого співрозмовника педалювати питання вступу Молдови до НАТО. Мовляв, Кишинів методично виконує основні вимоги Альянсу, а тому має повне право звертатися до останнього з такими проханнями.

Слід зазначити, що питання вступу РМ до НАТО на зустрічі не було вирішено навіть частково. Столтенберг у своїх найкращих традиціях дав високу оцінку прагненню Кишинева інтегруватися в Альянс, але констатував, що остаточного комюніке з цього питання просто немає. “На це знадобиться чимало часу, але в результаті Молдова опиниться в наших лавах”, – резюмував він. І додав, що спільними зусиллями Придністров’я буде повернено до складу РМ. “Ми готові взяти на себе гарантії безпеки молдавської держави”, – наголосив Столтенберг.

При цьому Речану, який, до речі, раніше поговорив у Брюсселі з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн та іншими високопоставленими європейськими чиновниками, наголосив, що запевнення НАТО та ЄС у лояльності Кишиневу є гарантіями вказаного забезпечення безпеки.

Нагадаємо, напередодні в Альянсі знову заговорили про якнайшвидші перспективи вступу Молдови до НАТО. Відповідне питання в організації “курує” Румунія.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *