План Путіна по руйнуванню НАТО: Балкани наступні

Виявити найслабші місця НАТО і розгорнути на основі цього гібридну агресію – цей план прийшов на заміну відкритій війні, в якій Росія терпить невдачі. В чому він полягає і чи готовий світ до таких подій?

Останніми місяцями в Кремлі кипіла постійна стратегічна робота. Після того, як російська верхівка усвідомила, що в Україні події пішли зовсім не так, як розраховували, почалися пошуки нової стратегії, спрямованої на послаблення і розвал НАТО.

Аналіз показує, що принципова ситуація за два останні роки значно змінилась:

  • Безпосередня загроза для сходу Європи – Польщі та Балтії – знизилась в декілька разів за рахунок військової невдачі на українських територіях.
  • Точкою дестабілізації Європи можуть стати Балкани.

Якщо ще кілька років тому для балканських країн існував високий ризик прямого вторгнення, то зараз тут нова небезпека – гібридна агресія з боку РФ. Звичайно, середньостатистичні європейці не сприймають її так болісно, як можливу війну, бо про стільки жертв не йдеться. Але для суверенітету країн, нормального існування народів і ідентичності націй це не менш загрозливо. Однак при цьому  – менш помітно.

Вже почали

Балкани для гібридного наступу обрані не випадково: саме вони є слабким місцем НАТО, бо на цьому фланзі не зробили такого безпекового акценту, як в середній частині Блоку.

І втілення цього плану в життя вже триває. Так, нещодавно в Косово відбувся бій між озброєними сербами і представниками місцевої поліції, який назвали інцидент найсерйознішою ескалацією за останні 15 років, коли Косово стало незалежним від Сербії.

В Косово подію назвали терористичним актом, а сербський Президент одразу поскаржився Путіну, що причина події – “етнічна чистка” косівського уряду за сприяння Заходу. Ще трохи, і Росія піде “спасати” тих, хто страждає – цей сценарій старий, як світ.

Використати на свою користь

Ця ескалація – просто подарунок Кремлю. Активна підготовка до чогось подібного тривала вже давно:

  • Сербія і Росія розпалювали напруженість на Балканському півострові, що дозволяло відвернули увагу спільноти від подій в Україні.
  • Інформпростір насичували пропагандою про приналежність Косово Сербії, що приводило до етнічного насильства в регіоні.

 Після інциденту Росія швидко відреагувала: російський речник зазначив, що Захід спеціально тисне на Балкани і скоро перетне дозволену межу.

Кремль в цій ситуації гібридними методами намагається досягти трьох цілей:

  • відволікає Захід від війни в Україні:
  • зміцнює російські засади на Балканах;
  • забезпечує механізми впливу Кремля на Захід через шантаж можливою ескалацією подій на півострові.

 Відповіддю НАТО стало рішення про посилення натівських військ в Косово.

Розгориться

Основна проблема в тому, що ця локальна криза може перекинутися на територію Північної Македонії, яка є членом Північноатлантичного альянсу, а це вже призведе до серйозних наслідків для оборони Європи, оскільки США зараз поглинуті підготовкою до виборів у 2024 році. 

НАТО усвідомлює, що на Балканах їх позиції ослаблені, і це дає змогу Кремлю досягати там успіху. Зрозуміло, що прийшов час змінювати ситуацію. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *