Побачити ядерний гриб на власні очі: шанси все збільшуються

Ситуація з ядерною безпекою у світі знаходиться на межі фолу, і щодня зʼявляються нові фактори, які поглиблюють кризу. Хто повинен виправити ситуацію і чи є в цій сфері авторитети, які можуть взяти на себе таку функцію?

Пекінський ривок

Те, що світ все більше мілітаризується, і саме такими – ядерними – шляхами, очевидно. Лише напередодні вибухнула новина про нові дані Пентагону, згідно яких динаміка кількості ядерних боєголовок в арсеналі Китаю наступна:

  • 2023 рік  – 500 (+100 порівняно з минулим роком);
  • 2030 рік – планується підвищити кількість до 1000;
  • 2035 рік – підвищення до 1500. 

Пекін постійно повторює, що такі потужності призначені для “мирних цілей”, але як можна використовувати ядерні боєголовки в мирних цілях – питання майже смішне, якби не серйозність теми. 

Ядерний хаос

Також стало відомо, що США провели ядерний вибух 18 листопада 2023 року. Це були підземні експерименти в Неваді, спрямовані на покращення вміння відслідковувати ядерні вибухи по всьому світу. 

Як раз в цей день Госдума РФ відкликала ратифікацію договору про повну заборону ядерних випробувань. Якщо хтось думає, що такий збіг подій випадковий, то він гірко помиляється.

Скептики вважають, що тепер відкрито ящик Пандори, адже будь-яке застосування такої зброї можна кваліфікувати як випробування. Є версія, що росіяни таким чином готують собі правовий майданчик для застосування подібних ракет найближчим часом. 

Що таке ядерна безпека

Саме по собі поняття ядерної безпеки включає дотримання норм, правил та певних стандартів. Але постають два найважливіші питання: 

  1. Хто саме встановлює ці норми? Дотепер – це прерогатива найбільших та найвпливовіших держав світу. Інші їх лише ратифікують. Але якщо норма чи правило більше не відповідає ситуації, то зʼявляється нова проблема, адже відмінити те, що було спільно прийнято на міжнародному рівні, важче, ніж затвердити.
  2. Які санкції можна застосувати за порушення загальних вимог? Не бутафорські заходи і “глибоке занепокоєння”, а реальні кроки, здатні реально змінити ситуацію. 

Рішучість і радикалізм у даному випадку зменшує те, що порушником завжди, як і зараз, є одна з найбільших ядерних держав. 

Безпорадність як характеристика цього світу

Наразі всі аналітики відзначають, що напруження між трьома найбільшими державами лише зростає. Це:

  • Росія;
  • США;
  • Китай.

Незважаючи на те, що ядерна зброя у світі існує багато десятиліть, нормативні та законодавчі акти, які регулюють відносини між ядерними державами і застосування такої зброї, недосконалі. Експерти констатують повну безпорадність світу. 

Минулого разу під час Карибської кризи від катастрофи врятувала фактично випадковість. Щоб розрадити ситуацію, в фіналі було підписано Договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі й під водою. Ця подія відбулась в Москві в 1963 році. 

Пізніше документ доповнився і трансформувався в Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань, який був певною гарантією миру аж до 18 жовтня 2023 року, коли Росія вийшла з нього, про що ми вже згадували вище. Тепер, коли несуча конструкція миру знесена, починається екзамен на цивілізованість світу. І поки що виглядає так, ніби екзамен цей буде завалено.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *