«Повний комплект»: Латвія підготувала новий пакет військової допомоги Україні

Офіційна Рига оголосила про намір найближчим часом поставити в Україну велику партію зброї та боєприпасів. За попередніми даними, йдеться про сучасні гаубиці, переносні зенітно-ракетні комплекси та протитанкові системи, а також боєприпаси до них. Як зазначив латвійський президент Едгарс Рінкевичс, саме таким чином Латвії вдасться вивести ЗСУ на «принципово новий рівень».

Відповідну заяву Рінкевичс зробив під час особистої зустрічі з українським президентом Володимиром Зеленським, який прибув до Риги з офіційним візитом. «Ми горді тим, що можемо допомогти нашим партнерам в Україні в таку важку для них хвилину», – резюмував глава латвійської держави. І додав, що в міру можливості Латвія і надалі регулярно надаватиме Києву подібну допомогу.

Цього разу до комплекту зазначеної допомоги, який експерти назвали «повним», увійшли, окрім уже перерахованого, позашляховики, засоби зв’язку, безпілотні літальні апарати та генератори. «Вся техніка нова та готова до використання у будь-який час», – йдеться у документі апарату президента Латвії. Слід особливо зазначити, що загальна сума озброєнь і техніки, що передаються Україні, не розголошується. Втім, згідно з деякою інформацією, в даному конкретному випадку може йтися про 20 млн. євро. При цьому доставку партії до Києва оплачуватиме латвійська сторона.

Але це ще не все. За словами того ж Рінкевичса, протягом цього року Рига зобов’язується реалізувати програму навчання відповідно до найсучасніших стандартів Північноатлантичного альянсу для 3000 українських військовослужбовців, а також продовжить курс медичної реабілітації для солдатів, сержантів та офіцерів ЗСУ. На ці потреби із латвійського державного бюджету вже виділено близько 7 млн. євро.

На запитання, чому відносно невелика за територією та чисельністю населення Латвія так активно допомагає Україні, у Ризі відповідають дуже просто – ця прибалтійська країна вкрай зацікавлена у стримуванні агресора, яким по відношенню до Києва фактично є Російська Федерація. Мовляв, якщо війну не зупинити найближчим часом, Кремль цілком може вчинити протиправні дії щодо Прибалтики.

Коли саме «повний пакет» опиниться у розпорядженні збройних сил України, наразі не повідомляється. Проте про бажання надати Україні посильну допомогу вже висловили сусідні з Латвією Литва та Естонія. «Тут спрацьовує ефект якогось «колективного захисту», – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський аналітик Олександр Мітц. – Немає жодних сумнівів, що в очах Заходу Україна є гарантом безпеки на його власний кордон. Допомагаючи Києву, Рига, Вільнюс та Таллінн ефектно перестраховуються».

І з цією думкою важко не погодитись.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *