Повстання Пригожина: нові деталі

Початок повстання ПВК “Вагнер” був неочікуваним для більшості суспільства, але завершення бунту Пригожина стало взагалі нереальним. Сутність реакції спільноти вклалась у вигук “Тю!”. Чим воно було викликане і які наслідки принесе всередині Росії та для України – читайте далі.

Реальні мотиви Пригожина

Офіційна причина невдалого перевороту, яку озвучив Пригожин, – це бажання змінити військове керівництво, що так бездарно керує спецоперацією. Проте, і в цей раз спрацювала приказка: “Коли не відомо про що йдеться, то йдеться про гроші”.  

Правда полягає в тому, що з 1 липня бійці “Вагнера” повинні були офіційно відійти під контроль Міноборони Росії. Це означало два недопустимі моменти для ватажка:

  • втрата незалежності в діях та контроль зі сторони;
  • втрата свободи у використанні коштів.

Повстала загроза політичному майбутньому, постійному поповненню рахунків через фінансові замовлення і особистому виживанню.

До кого насправді звертався Пригожин

За півдоби перед початком заколоту ватажок “Вагнера” зробив зухвале звернення, в якому розповів, що ЗСУ 8 років не бомбили Донбас, а НАТО не загрожувало безпеці Росії.

Аналітики кажуть, що реально це звернення було націлено зовсім не на внутрішню аудиторію, а на Захід. Це означає, що вже в перші години повстання Пригожин планував звернутися за допомогою в інші країни, які можуть бути зацікавлені в поваленні дійсного режиму.

Наслідки

У нездійсненого перевороту є дуже багато наслідків, але зосередимось на самих вагомих:

  • Для Пригожина. До 24 червня база його підтримки зосереджувалась в ультранаціональному секторі, частково – в уряді і всередині структури “Вагнер”. За одну добу він втратив їх переважні симпатії тим, що пішов на компроміс з політиками. 
  • Для Путіна. Підтримка Президента Росії знизилась, адже образ людини, яка ніколи не домовляється з протидіючою силою, посипався. Те, що уряд нічого не контролює в країні, стало зрозуміло навіть самим відданим прихильникам кремлівської верхівки. 
  • Для України. З очевидного – знищення російської військової авіатехники. Втрати Росії за 24 червня в авіатехніці перевищили будь який день протягом війни із ЗСУ. Також заколот викликав відтягнення певної кількості військових підрозділів з окупованих територій. 

Експерти і політологи зазначають, що наслідки повстання Пригожина ще довго будуть чинити вплив як на російську, та і на міжнародну аудиторію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *