Подвійний ефект: чим ознаменуються нові навчання НАТО в Німеччині

Напередодні у ФРН стартували наймасштабніші в новітній історії Євросоюзу маневри військово-повітряних сил країн Північноатлантичного альянсу Air Defender-23. Протягом найближчих 12 днів екіпажі 250 літаків із 25 держав відпрацюють системи взаємодії щодо відображення умовної агресії “окремо взятої східної держави”. При цьому відповідні навчання вже спричинили хвилю протестів.

Насамперед – у самій Німеччині. Справа в тому, що через навчальні вильоти бойових машин ВПС вже змінилося і буде змінено розклад польотів сотень цивільних бортів. На сьогоднішній день повідомляється про скасування та затримку понад 80 рейсів. Враховуючи, що повітряний простір ФРН є “найзавантаженішим” у регіоні, це призвело до мільйонних збитків авіакомпаній і створило масу проблем для пасажирів.

Дальше більше. По всій німецькій території зараз відбуваються антивоєнні протести. Активісти звертають увагу громадськості на той факт, що в умовах погіршення економічної ситуації в Німеччині та загального падіння рівня життя пересічних німецьких громадян Берлін збільшує суми своїх внесків спільну скарбницю НАТО, а також надає Україні додаткові гроші та техніку на фінансування ЗСУ. Передбачається, що згадані маніфестації продовжуватимуться аж до завершення Air Defender-23.

У чому ж полягає суть нинішніх маневрів? “Ймовірно, в даному конкретному випадку йдеться не так про перевірку боєздатності натовських сил ВПС, як про демонстрацію їхньої потужності потенційним противникам, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський оглядач Вільям Конноллі. – І в цьому є своєрідний подвійний ефект : НАТО доводить свою певну перевагу в технічній силі та запобігає появі нових конфліктів біля власних кордонів”.

Як би там не було, командувач сил ВВС Німеччини Інго Герхартц заявив на прес-конференції в Берліні, що Air Defender-23 “не мають мети залякування”. І абстрагувався від міркувань щодо можливого військового протистояння Альянсу з Росією та Китайською Народною Республікою.

На цьому фоні питання, чим саме ознаменуються нові навчання ВПС НАТО, залишається відкритим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *