За законом: чи зможе Трамп взяти участь у виборах попри офіційну заборону

20 грудня окружний суд штату Колорадо прийняв рішення про заборону Дональду Трампу брати участь у виборах на пост Президента США. Рішення пролунало дуже гучно, але спеціалісти досі обмірковують, які наслідки воно матиме. Тому є кілька причин.

Перше і найважливіше те, що заборона ця обмежується територією штату Колорадо. Тобто, фактично, це не заборона до участі у виборах, а заборона до внесення в бюлетені, які будуть давати виборцям в Колорадо. 

Нейтралітет під сумнівом

Юристи розповідають, що навіть це рішення не є кінцевим, оскільки представники Трампа обовʼязково оскаржать його у Верховному Суді США. Головні фактори, що грають на руку Трампа, такі:

  • На політика і олігарха працюють висококваліфіковані спеціалісти, тому шанс їх перемоги високий. 
  • У Верховному Суді частина суддів, які будуть приймати остаточне рішення, – республіканці, і певна їх частина була призначена на посаду самим Дональдом Трампом. Це означає, що таких посадовців не можна вважати нейтральними у цій справі. 

 Ще одна частина суддів була призначена давно Джорджем Бушем-молодшим. По суті, саме від їх позиції залежатиме рішення.

За що?

Що ж стало  підставою для такої заборони? Справа в тому, що ще в листопаді 2023 року зʼявилося постанова, згідно якої політика визнали особою, яка підбурювала людей до штурму Капітолію, а ції дії є протизаконними. По суті, покарання у вигляді обмеження реалізації виборчого права ще дуже лагідне. 

Чи здатне це обмеження змінити результат виборів? Насправді, в Колорадо завжди переважна більшість виборців підтримують на виборах кандидатів від демократів, тому заборона в цьому штаті у відсотках не змінить практично нічого. Головна небезпека для Трампа полягає в тому, що ця заборона може викликати хвилю аналогічних справ і аналогічних рішень в інших штатах, а це вже буде якщо не катастрофою для кандидата, то принаймі, серйозною проблемою. 

Що це змінює для України

Після ряду минулих візитів до США урядових комісій і навіть самого Президента України в американських ЗМІ дещо змінився ракурс подання інформації про необхідність допомоги Києву. Якщо раніше головне питання звучало “Чи потрібно допомагати?”, то зараз воно змінилося на “Чому саме потрібно допомагати?”. Тобто, необхідність допомоги вже не ставиться під сумнів, почалися дискусії щодо ефективності, методів і механізмів.

Свідчить про це і статистика: 

  • 31% опитаних американців вважають, що США мусить допомагати більше, нід раніше;
  • 36% опитаних хочуть залишити допомогу на нинішньому рівні;
  • 30% опитаних підтримують зменшення видатків на підтримку України. 

Але найголовніше те, що більшість політологів схиляється до невтішного припущення: незрозуміла ситуація щодо участі Трампа у виборах може поставити обговорення питання про фінансову допомогу Україні на гальма і повністю зруйнувати тенденцію до діалога між республіканцями і демократами. 

Треба підкреслити, що все не так песимістично: останнім часом взагалі спостерігається певний ріст підтримки американським суспільством українців після охолодження протягом останнього півріччя. Саме тому навіть ті політики, які традиційно займали антиукраїнську позицію, не поспішають висловлюватись проти необхідності підтримки Києва, щоб не зашкодити майбутньому виборчому процесу. 

Отже, вся ситуація із забороною в штаті Колорадо має мультивимірність в політичному полі. Тому однозначно оцінити її результаті наразі можна лише у припущеннях. А як це реалізується в найближчому майбутньому, побачимо. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *