«Показова програма»: у Парижі перед Олімпіадою-2024 розпочалися рейди проти нелегалів

Правоохоронні органи французької столиці оголосили про проведення масштабної акції з виявлення та видворення нелегальних мігрантів. Згідно з офіційною інформацією, операція проходить у Сен-Дені, Кліньянкурі, Кліші та інших кримінально неблагополучних районах Парижа. Завдання поліцейських – «зачистити» паризькі вулиці напередодні літньої Олімпіади, яка пройде у місті у липні-серпні наступного року. Як стверджують у паризькій мерії, ця операція дозволить у рази знизити рівень злочинності та провести спортивний захід «на найвищому рівні». Дії правоохоронців вже викликали критику у правозахисників.

Згадані «зачистки» мають характер показової роботи поліцейських та жандармів. Найчастіше облави проводяться в районах, куди раніше буквально не ступала нога правоохоронців. За найскромнішими підрахунками, лише за останні кілька днів було затримано сотні людей, а ще 1,2 тисячам було вручено припис звільнити незаконно зайняті приміщення та залишити межі Парижа. При цьому глава МВС Франції Жеральд Дерманен наголосив, що його відомство «нарешті отримало відносну свободу дій у контексті нелегалів». Нагадаємо, раніше французький уряд під тиском керівництва ЄС відмовлявся від будь-яких жорстких заходів щодо мігрантів. Схоже, часи змінилися.

За деякою інформацією, на адресу низки правозахисних організацій від представників окремих етнічних груп країни вже почали надходити прохання про допомогу. Цікаво, що постраждалі скаржаться аж ніяк не на силу, що застосовується проти них, а саме на ситуацію, що склалася в цілому. «З низки причин ми не могли легалізуватись у цій країні, – йдеться в одному з послань. – Чому тепер ми стали заручниками наміру влади показати світові «картинку ідеального олімпійського Парижа?». Прямої відповіді на це запитання дати ніхто не може.

Очевидно, в даному конкретному випадку Дерманен не покривив душею – майбутні Олімпійські ігри стали лише черговим вдалим приводом для початку масштабної боротьби проти нелегалів. Або – за імідж президента Франції Еммануеля Макрона, рейтинги якого останнім часом у країні катастрофічно котяться вниз. Французький міністр внутрішніх справ, відомий своєю пропрезидентською політикою, неодноразово рекомендував Макрону додати політичну вагу за рахунок кампанії боротьби з нелегалами. Саме для цього свого часу той же Дерманен активно агітував за ухвалення розробленого президентом законопроекту, що полегшує легалізацію для біженців з колишніх французьких колоній і посилює покарання для мігрантів, які вчинили у Франції злочини. Законопроект був успішно провалений противниками глави держави у найвищому законодавчому органі.

На цьому тлі нова акція правоохоронців не виглядає спонтанною. «Немає жодних сумнівів у тому, що вона не пройде непоміченою, – сказала у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Марі П’юдеба. – Першими напевно відреагують Євросоюз та США, а далі за справу візьмуться країна Арабської співдружності. Реакція і перших, і других, і навіть третіх буде непередбачуваною».

Чи вдасться голові МВС перетворити Париж на «зразкове олімпійське місто» – світ дізнається вже за півроку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *