Польські фермери домоглися припинення імпорту українського зерна

Напередодні візиту Зеленського у Варшаву польські фермери попередили: якщо їх вимоги не будуть взяті до уваги, вони блокуватимуть пересування українського Президента до місця зустрічі з громадянами Польщі і України. Проблему вдалося владнати. Але чого коштувала така зустріч фанатів Зеленського зі своїм кумиром, стало відомо лише через кілька днів.

Чого хотіли фермери

З початку війни в Польшу з України почався небувалий за масштабами експорт зерна, оскільки більшість каналів продажу морем виявилися заблокованими. Скрутне становище змусило українців значно знизити ціни на збіжжя, щоб забезпечити собі хоч якісь доходи і не зникнути з ринку під тягарем війни.

Це призвело до демпінгу цін на зерно в середині Польщі, що викликало бурхливе незадоволення польських фермерів. Міністр сільського господарства Януш Ковальський намагався якось розвʼязати цю проблему, проте успіху не мав.

В чому спасіння

Польський уряд довго сподівався на те, що допомога прийде від Європейського союзу у вигляді дотацій або ще в якомусь вигляді, проте так не сталося. Це змусило польських фермерів зайняти більш радикальну позицію і погрожувати блокуванням шляху українського Президента.

Тактика виявилась дієвою: Міністра сільського господарства замінили на нового – Роберта Телуса. За його участю і за підтримки премʼє-міністра Польщі було проведено переговори з Зеленським, результатом яких стало рішення про призупинення імпорту зерна з України до липня. За ці місяці повинні знайти алгоритм поводження з Українським зерном, який не зашкодить ні Україні, ні Польщі.

Ціна зустрічі з Зеленським

Поляки висувають дві основні вимоги:

  • Польща повинна стати країною транзиту для українського збіжжя, а не країною-споживачем;
  • на всю продукцію з України, яка перетинає польський кордон, повинне бути введено мито. 

Такі кроки зможуть відворотити сільськогосподарську галузь Польщі від кризи. З іншої сторони, такі кроки можуть просто “добити” фермерів в Україні. Саме призупинення ввозу до липня в замін на неблокування дороги, по якій мусив їхати Зеленський – відчайдушний захід, що однозначно матиме негативні наслідки для українського сільського господарства.

Чи вдасться урядам двох сусідніх країн зберегти добросусідські відношення під час вирішення цієї задачі, покажуть найближчі місяці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *