Польща платить розривом з НАТО за відправку  винищувачів ЗСУ

Рішення Польщі відправити в Україну винищувачі МіГ-29 викликало справжню бурю. Такі дії дуже очікувані Києвом, бо наявність винищувачів може істотно змінити тактику і стратегію. Проте, світова спільнота відреагувала зовсім без оптимізму.

Рішучість на межі фолу

За результатами зустрічі у форматі Рамштайн стало відомо, що Польща вже найближчими тижнями обіцяє надати Україні чотири багатоцільові винищувачі МіГ-29. Тобто, вона стане першою серед членів Північноатлантичного альянсу, хто піде на такий радикальний крок. Це рішення було озвучено раніше, проте саме на Рамштайні його змогли обговорити між собою інші країни.

Всього мова йде про десять літаків, які стали спадщиною Польщі ще від Німецької Демократичної Республіки. Перші чотири прибудуть через півтори – два місяці, а з іншими треба буде чекати довше.

Ці винищувачі були складовою частиною сил польских ППО, але після їх передачі пустку заповнять літаками з Південної Кореї. Проблема в тому, що рішення йде врозріз з діями інших країн альянсу, тобто фактично означає розрив єдності всередині блоку.

Чи підтягнуться інші

На початку року багато країн НАТО пообіцяли надати Україні танки. Для цього європейським політикам довелося переступити значний психологічний барʼєр, що було важко. На цьому хотіли і зупинитися, якби не Польща. Її рішення чинить сильний тиск на партнерів і може змінити баланс в самому альянсі. Можливо, це стане каталізатором до того, щоб подібні дії пішли і далі. 

Не виключено, що це загострить і протистояння всередині блоку між тими, хто підтримує Київ, і їх опонентами, такими, як Угорщина. Якщо до позиції Польщі долучиться Велика Британія і США, то наступним кроком буде приєднання Німеччини. Можливо, саме це і було ціллю польської сторони.

 Реакція США

США були стриманими в коментарях. Прессекретар Пентагону і представник Держдепартаменту Джон Кірбі зазначив: рішення приймала сама Польща, на що має повне право, проте воно ніяк не вплине на плани США. Байден чітко висловився у січні, що американських винищувачів в Україні не буде, і ця позиція залишиться незмінною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *